Congrés Salut i Esport a Amposta – Docusport

Share this post

Els dies 12, 13 i 14 d’abril de 2019 es va dur a terme a Amposta la primera edició del Congrés Salut i Esport.

L’esport, en totes les seves manifestacions, és un motor de dinamisme social. Per això la capital de la comarca del Montsià vol aprofitar el seu potencial i posar-se a l’aparador. Una voluntat que aquest congrés posa de manifest incorporant també l’aportació científica a la pràctica esportiva. El COPLEFC n’era un dels col·laboradors, mitjançant la Delegació a Tarragona, que ha recollit un petit resum de la vivència dels col·legiats participants en el programa.

  • ANNA OLLÉ
  • DOLORS AGUAS
  • SÍLVIA PUIGARNAU
  • MIQUEL ALSÓ
Amposta, ciutat esportiva

ANNA OLLÉ. Quin paper juga el cervell en les alteracions que es produeixen com a conseqüència de l’envelliment?

Nombrosos estudis han observat la relació entre l’envelliment i les degeneracions estructurals i funcionals en el sistema nerviós central i muscular, les quals contribueixen a una pèrdua de les capacitats funcionals: la debilitat muscular, la pèrdua d’habilitats motores i la coordinació. La debilitat en la connexió corticomuscular motora (CMC) pot ser el principal factor que contribueix a la debilitat muscular relacionada amb l’envelliment. Aquest efecte té conseqüències perjudicials en el rendiment de les tasques funcionals entre la gent gran.

Així doncs, el deteriorament del sistema nerviós central pot contribuir considerablement a la pèrdua de força observada en determinats subjectes a mesura que avancen en edat.

Per això, és fonamental conèixer i entendre els principis d’estructura, organització i funcionament del sistema nerviós central i com aquest es modifica a través del dolor, la inflamació, la lesió, l’envelliment o l’exercici físic.

Com a professionals de l’exercici físic, a més de prescriure intervencions enfocades als guanys de força i massa muscular en aquesta població, és important que es duguin a terme estratègies que optimitzin el sistema nerviós central i, específicament, determinats circuits cerebrals.

És imperatiu prendre consciència que com a entrenadors i readaptadors hem de conèixer els avenços en els camps de la neurociència, la biomecànica i el control motor a la pràctica diària per ser capaços d’aplicar exercicis, eines i principis que tinguin com a objectiu fonamental generar canvis neuroplàstics.

L’Ebre és una oportunitat

DOLORS AGUAS. Activitat física i salut per a la tercera edat

En les societats industrialitzades l’esperança de vida ha augmentat notablement, per la disminució de l’índex de mortalitat i la taxa de natalitat, la qual cosa provoca un augment de la proporció de persones grans.

Europa ha assolit una de les esperances de vida més altes del món gràcies als avenços científics, a l’alt nivell de la sanitat pública i al desenvolupament de polítiques socials; vivim més temps i en millors condicions de vida, però l’augment de la vida no sempre s’associa amb una bona salut.

Els estudis coincideixen a assenyalar que hi ha un descens de la capacitat funcional en els majors de 60 anys, però també insisteixen en el fet que molts d’aquests dèficits s’associen amb l’estil de vida, els hàbits, l’alimentació i les malalties. L’activitat física és determinant per minimitzar la progressiva pèrdua de funcionalitat, és un dels determinants de salut amb més influència sobre la morbiditat i la mortalitat.

El Centre de Tecnificació Esportiva, joia de la corona d’Amposta

SÍLVIA PUIGARNAU. Rendiment i valors esportius

Esport i valors… Quantes vegades no sentim aquesta afirmació: “esport i valors!” Però què signifiquen els “valors”? ¿La mateixa pràctica de l’exercici físic comporta que adquirim valors? Quin paper hi tenim com a entrenadors, docents o esportistes? El Congrés de Salut 2019 celebrat a Amposta em va donar l’oportunitat de fer una reflexió sobre Rendiment i valors esportius al costat de grans atletes i entrenadors, i compartint experiències que han enriquit la meva triple visió de l’esport (com a esportista de rendiment, com a docent universitària i com a entrenadora).

L’esport ha de ser l’eina per fer-nos créixer com a persones, ens ha d’ajudar a resoldre conflictes, a resoldre situacions complicades, a bregar amb els contraris i companys, a esforçar-nos per assolir reptes i objectius, a aprendre de les experiències, a saber gaudir del moment i, sobretot, a conèixer-nos una mica més.

Com a esportista em manté en lluita, com a entrenadora em serveix d’eina per modelar els esportistes, i com a docent és la meva eina per utilizar-lo d’exemple per a la vida… Només cal saber tocar les tecles adequades.

MIQUEL ALSÓ. Vivència com a presentador

Durant el Congrés Salut i Esport Amposta 2019 vaig fer les tasques de presentador de l’esdeveniment i donava pas als diversos ponents de les diferents taules rodones i xerrades (realitzant una petita presentació de la seva formació i experiència en els seus camps de treball). A més a més, també vaig participar com a moderador de la taula rodona 1, sobre “Gestió eficient d’esdeveniments i instal·lacions esportives”, amb la participació dels ponents següents: Ignasi Fàbregues, Juan A. Fernández i Ramón Cuadrat.

El COPLEFC ha col·laborat en el Congrés Salut i Esport mitjançant la Delegació a Tarragona

Instal·lacions i ciència són la base per al rendiment i per a la salut
Comparteix:

Related Post

FEBRER 15, 2024

“Un jugador enfadat o...

Irene Pellicer Royo (col. 10073) va entrar en contacte amb l’esport a través de la...

MAIG 15, 2023

Les lesions en noies joves...

Un 41% de les noies catalanes que practiquen esports d’equip pateix alguna lesió que...

ABRIL 5, 2023

Ana Pujol, una vida amb el

Ana Pujol va rebre, el passat mes de febrer, el Premi a Millor Dirigent d’Associació...

MARç 6, 2023

“Córrer, per a mi, és...

Mitja vida dedicada a l’atletisme, i molta energia per seguir aportant i...

FEBRER 21, 2023

“L’esport fomenta factors...

L’activitat física com a forma d’inclusió de persones en situació...

GENER 26, 2023

“Qualsevol activitat...

Entrevista a la Dra. Anna Puig Ribera, col·legiada 8989. La Dra. Anna Puig Ribera té a...