La gimnàstica que no es veu – Docusport

Share this post

La gimnasia que no se ve. Magnesia para la vida

  • Autors: Óskar Escalante, Javier Gómez
  • Pròleg de Gervasio Deferr i Alfredo Hueto
  • Kindle Direct Publishing (autoedició)
  • 182 pàgines

Ordenar

Ordenar. Ordenar les meves idees respecte de qüestions rellevants de l’entrenament de gimnàstica que normalment no apareixen als llibres sobre gimnàstica. Donar forma i contextualitzar tot el que d’alguna manera em preocupava de l’entrenament. Coses massa humanes com perquè estiguin en un tractat o perquè es puguin quantificar i analitzar. Aquesta era la inquietud i per això vaig començar a escriure-hi. Parts de l’entrenament, situacions que es produeixen vivint la gimnàstica que em semblen importants, que no s’ensenyen als cursos, als llibres analítics o tècnics. Tothom parla millor o pitjor sobre tècnica, sobre preparació física, sobre volum, càrregues, suposades cineantropometries idònies, captacions, detecció de talents, etc.; n’hi ha molta bibliografia: llibres, articles, plans de tecnificació de diferents federacions, propostes de preparació física específica… Un clic de ratolí i n’apareixen a piles. Però hi ha una altra part que es forma en la vida de cada dia de l’entrenador a la sala d’entrenament, i sobre aquesta part crec que gairebé ningú no en diu res. La gimnàstica no és tan asèptica com uns números  en un full de càlcul, sinó que a més a més és relació humana, moments, sensacions, costums i, especialment, sentiments. Però tota aquesta amalgama no és unidireccional, l’actor resulta que no és únicament l’entrenador, sinó que el gimnasta també hi entra en joc, per això vaig decidir escriure sobre cada tema des del punt de vista de l’entrenador i buscar qui hi escrivís des del punt de vista de l’esportista.

Entrenador i gimnasta

Javier Gómez Fuertes (gimnasta) només havia treballat amb mi d’una manera més directa dues o tres temporades quan era petit, quan es va incorporar al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat, però va entrenar a la meva sala de treball durant 13 anys, en què convivia i compartia també molta gimnàstica. Va arribar a ser finalista olímpic a Londres. Just acabava de retirar-se de la vida de competició, apassionat de la lectura, el cine, la música i l’art en general, bon estudiant de psicologia i gimnasta, i millor persona, i em va semblar un bon candidat per poder escriure amb mi. Li ho vaig proposar i aquí està aquest llibre.

El pròleg, com no podria ser altrament, havia de seguir el mateix patró, entrenador-gimnasta, i vam tenir el privilegi que aquesta part la poguessin escriure els nostres amics i companys d’entrenament i vida Gervasio Deferr (triple medallista olímpic) i el seu entrenador, Alfredo Hueto, tot un luxe per a l’inici del llibre.

Gimnàstica a peu pla

No espereu trobar-hi un llibre de gimnàstica comú com els habituals. En aquest llibre no parlem de tècnica ni de programació o preparació física específica… Sobre aquestes qüestions ja n’hi ha molts, de llibres. Us parlem de l’entrenament, de filosofia d’entrenar, de situacions, de coses que passen a l’entrenament i que nosaltres, com gairebé tots vosaltres, hem viscut des del punt de vista de l’experiència… Parlem de qüestions com la fila, de la por, del que passa quan un element que se sabia executar correctament de sobte ja no se sap fer bé, de com es comuniquen l’entrenador i el gimnasta… I en això cal buscar la clau del nostre llibre, perquè cada capítol es repeteix escrit des del punt de vista de l’entrenador i escrit des del punt de vista del gimnasta, amb la qual cosa a tots ens aporta les visions de les dues parts principals que protagonitzen l’entrenament de gimnàstica. I com que totes aquestes situacions i l’aprenentatge que ens proporcionen són perfectament extrapolables a altres situacions, hem elegit el subtítol “Magnèsia per a la vida”.  Esperem que els que vulgueu llegir-lo, en gaudiu tant com nosaltres n’hem gaudit escrivint-lo. Com generalment no se’m dona gaire bé parlar de les coses que faig jo mateix, he demanat a una de les persones que va poder fer la prelectura del llibre que ens escrigui una ressenya sobre La gimnasia que no se ve. Magnesia para la vida.

Óskar Escalante (col. 56698)

La gimnasia que no se ve. Magnesia para la vida és una eina que acosta tant a entrenadors experimentats com a novells, esportistes i fins i tot pares d’esportistes, a la psicologia  de l’esport des d’una perspectiva molt peculiar i personal.

Sumari

Pròleg                                                                                                 
Introducció                                                                                                              
La fila                                                                                                                         
La comunicació entre l’entrenador i el gimnasta                                                La por
La base                                                                                                           
Aprendre                                                                                                         
Nous elements 
Elements d’aprenentatge obligat, agradi o no
Vaja! Ja no hi és!                                                             
El dolor                                                                                                                      
Les lesions                                                                                                                
La necessitat de desconnectar                             
La competició                                                              
Preparació psicològica   
Bons moments                                                                                            
Ressenyes

* * *

OPINIÓ. Per a mi…

La gimnàstica artística com a esport ha estat estudiada extensament pel que fa a la biomecànica dels diversos elements que la componen, i actualment disposem de multitud de material científic que facilita el procés d’entrenament d’aquest esport. Sobretot a nivell tècnic, i especialment dels elements que formen la base, podem trobar moltes publicacions que poden orientar els entrenadors a l’hora d’afrontar l’ensenyament d’aquest esport.

Però dissortadament, la gimnàstica, com qualsevol altra disciplina esportiva no sols es basa en aspectes tècnics o fisiològics. Tot i que aquests aspectes siguin importants, no podem oblidar que tant gimnastes com entrenadors són persones i, com a tals, pensen, actuen i reaccionen de maneres diferents en funció de com processen la informació que reben de l’exterior. Malgrat que hi ha certes publicacions que tracten d’aspectes psicològics en l’àmbit esportiu, moltes d’aquestes estan enfocades des d’un punt de vista teòric que poques vegades aconsegueix arribar a un públic fora de l’àmbit acadèmic.

Aquest llibre escrit per Óskar Escalante i Javier Gómez, entrenador del Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès i gimnasta olímpic, respectivament, reflecteix tota l’experiència personal d’aquests dos professionals d’un esport que, sent minoritari, per a alguns resultarà desconegut i en molts casos potser mal entès; ja que parlem de la gimnàstica artística.

Mitjançant una visió molt personal i particular, els autors donen a conèixer situacions que s’esdevenen dia rere dia per a un esportista i un entrenador d’alt nivell. Han recopilat un conjunt de sentiments i experiències personals, no solament des del punt de vista de l’esportista d’alt rendiment, sinó també de l’entrenador d’un esportista d’alt rendiment.

Alternant al llarg de tot el llibre la visió de l’esportista i de l’entrenador, els autors aconsegueixen transmetre al lector de manera mútuament complementària una informació molt valuosa sobre  com percep i interpreta un mateix fet cadascuna de les dues parts. Aspectes com la por a l’hora d’enfrontar-se a certes situacions, o com afecten les lesions a nivell personal, el dolor que experimenta l’esportista o simplement com es viuen les “primeres vegades”.

En aquest llibre es mostren al lector els instruments i les estratègies emprats a nivell personal d’una manera molt pròxima i accessible, per resoldre o afrontar diverses situacions que de vegades es produeixen en la realitat de l’entrenament d’un esport tan dur com és la gimnàstica artística, i que desconeixen els qui no l’han viscut de prop. Però, malgrat que aquestes situacions es descriuen utilitzant la gimnàstica i l’alt nivell com a escenari, hi ha molts esports i moments de la vida d’un esportista als quals es pot extrapolar el que es descriu en aquest llibre.

La gimnasia que no se ve. Magnesia para la vida és una eina que acosta tant els entrenadors experimentats com els novells, esportistes i fins i tot pares d’esportistes, a la psicologia de l’esport des d’una perspectiva molt peculiar i personal.

És un llibre que qualsevol lector, independentment dels seus coneixements en gimnàstica o en psicologia, pot seguir i fer-se una visió molt completa del procés d’entrenament en aquest esport. També és un llibre que pot interessar a persones alienes a la gimnàstica, ja que descriu situacions, i sobretot relacions, que es poden extrapolar a altres esports o fins i tot a l’àmbit escolar. Podríem considerar que aquesta obra és un manual, atès el seu caràcter divulgatiu, que es configura des de la més pura realitat. En definitiva, aquest llibre intenta manifestar fidelment la necessitat de treballar, no solament des d’una visió merament física, sinó també psíquica i emocional, en el procés de formació d’un gimnasta, i la necessitat d’establir un vincle ferm entre l’entrenador i l’esportista. No sols és un llibre de gimnàstica, ni de psicologia de gimnàstica, sinó que a parer meu és un llibre de psicologia per a la vida.

Dra. Priscila Torrado (col. 13449), màster en alt rendiment esportiu, professora de gimnàstica artística a l’INEFC Barcelona i a Tecnocampus Mataró, entrenadora i jutge nacional de gimnàstica artística femenina.

Comparteix:

Related Post

JULIOL 23, 2024

La família COPLEFC als Jocs...

Professionals esportius titulats en CAFiE que formen part del Col·legi tenen un paper...

JULIOL 6, 2024

“El món dels esports...

Mercè Soler i Canudas (col. 4144) ha estat reconeguda recentment com a ‘Veterana...

ABRIL 19, 2024

Recomanacions esportives de...

Un altre any s’acosta Sant Jordi i volem que, en aquesta diada, l’esport...

NOVEMBRE 9, 2023

La màgia del Cross Training

La magia del cross training Autor: Josep Carles Peris (col. 60410) 206 pàgines...

SETEMBRE 21, 2023

Orientació en el medi

Autor: Toni Muné (col. 12532) 112 pàgines Editorial: Cossetània Data: novembre del...

MAIG 24, 2023

Els valors del futbol i la...

En aquest article Jordi Osua Quintana (col. 58621), autor del llibre ‘Vázquez...