La reeducació funcional esportiva (RFE) és un procés que recull i organitza totes les etapes per les quals passa un esportista lesionat.
Involucra tots els professionals d’una manera ordenada i els atorga la responsabilitat que els pertoca. Metges, fisioterapeutes i graduats en CAFE són els principals responsables del procés, però sense oblidar que l’únic protagonista és l’esportista lesionat. També hi participen molts altres professionals (psicòlegs, nutricionistes, podòlegs, biomecanicistes…), cadascun amb la seva parcel·la de responsabilitat. Destaco, però, la figura del preparador físic i l’entrenador, que acabaran de fer la posada a punt per tornar a competir amb les mateixes o millors condicions que abans.
Mireu el logotip del congrés… Cada color representa un professional: metge, fisioterapeuta, preparador físic i entrenador. Treballen encerclats (és a dir, conjuntament) de cara a la millora de l’esportista lesionat. ¿Trobeu la figura de l’esportista al logotip? ¿Potser no? Cal fer un esforç per visualitzar-lo. Si no el veieu, no us preocupeu…. quan s’acabi el congrés segur que l’hareu identificat.
Els impulsors del Congrés
El I Congrés Internacional de Reeducació Funcional Esportiva CERS-INEFC pretén compartir amb tots els assistents els més de 25 anys de col·laboració entre les dues institucions. El Centre Europeu de Reeducació de l’Esportista és un hospital dedicat exclusivament a esportistes lesionats que atén gran nombre de lesions i esportistes cada any. L’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya és un centre pioner en la formació de professionals de l’exercici físic i l’esport i de manera concreta en la reeducació funcional esportiva.
L’any 1992 vàrem iniciar els contactes ambdues institucions i des de llavors, anualment, alumnes de l’INEFC s’han desplaçat a conèixer in situ la feina que es desenvolupa al CERS. Posteriorment s’hi incorporaren els alumnes del Grau de Fisioteràpia de l’escola Salus Infirmorum de Madrid, la qual cosa facilità la coneixença entre ambdues figures professionals i afavorí la col·laboració entre els professionals.
Els continguts
El congrés pretén oferir la màxima interacció amb tots els participants. Per aquest motiu es proposen quatre taules de discussió; cadascuna amb un format diferent.
- La primera es basa en la patologia de la tendinopatia isquiosural proximal en velocistes i disposarà d’un format original on es pugui atendre en directe les preguntes del públic durant les intervencions.
- En una segona taula discutirem sobre la inestabilitat de l’espatlla en el rugbi, que seguirà un format de role playing, en què un equip defensarà una posició i un altre equip… una manera de fer diferent.
- Comptarem amb una tercera taula en format debat, en la qual confrontarem diferents realitats per parlar del trencament del lligament encreuat anterior (LCA) en handbol, amb les opinions també d’esportistes lesionats.
- I una quarta taula, en format més clàssic, en què es parlarà de la pubàlgia al futbol.
Totes les taules comptaran amb prestigiosos ponents internacionals, cirurgians, fisioterapeutes, entrenadors, preparadors físics, esportistes… (podeu consultar el programa del congrés aquí). I no hi pot faltar la ponència magistral, en la qual tres grans professionals de renom internacional ens aportaran la seva experiència vers la comunicació entre els professionals relacionats amb la reeducació funcional esportiva. Si les agendes quadren, comptarem per a aquesta ponència amb la figura del Dr. Paco Biosca (cap dels serveis mèdics del Chelsea FC), Roberto Martínez (seleccionador nacional belga) i Carles Puyol (exfutbolista), que ha passat per moltíssimes lesions. La comunicació, el fet d’entendre’s entre tots els professionals, continua sent una gran mancança en tot el procés.
Un congrés amb l’última tecnologia
Com que volem que la participació sigui intensa, també es desenvoluparan el dissabte al matí quatre tallers d’una hora de durada. Tothom que ho vulgui participarà en tots els tallers, a fi de veure i experimentar la utilització d’aparells com l’Alter-G , màquines Isoinercials, la Kineo i el Vertimax. A més, oferim i us demanem la vostra participació mitjançant la presentació de pòsters i infografies que tindran un espai reservat per a la seva explicació. Ah, i el millor de cada tipologia tindrà un premi.
Més informació i participa-hi!
En la pàgina web del congrés s’ofereix tota la informació actualitzada del Congrés, amb el nom de tots els ponents participants. Però en aquest congrés volem canviar la dinàmica i volem donar el protagonisme als assistents. És la gran novetat! La interacció contínua entre assistents i ponent és el repte. Us demanem que vingueu bé amb el vostre ordinador i també que tingueu a punt el vostre telèfon mòbil per poder facilitar aquesta interacció, per a la qual cosa explicarem el funcionament tot just comenci el congrés.
A més a més, com que la intenció és convertir el congrés en biennal, us demanarà que vosaltres mateixos, quan acabi l’esdeveniment, pugueu proposar els temes que us agradaria tractar en la propera edició.
Estem molt il·lusionats a poder tirar endavant el congrés, comptem amb un gran equip en l’organització, amb professionals dels dos centres, i amb l’INEFC assumint una responsabilitat molt rellevant. Comptem amb la vostra assistència i implicació per poder gaudir d’un dia i mig intens, profitós, ple de contactes, interacció i actualització de coneixements.
Finalment, vull fer un esment especial als que vàreu venir com a alumnes als seminaris fets a Capbreton ja des del segle passat. Serà un cap de setmana molt especial on recordar sentiments i experiències viscudes.
Us hi esperem a tots els dies 4 i 5 d’octubre de 2019 a l’INEFC Barcelona!