El COPLEFC promou i premia la recerca. En aquest segon article de la sèrie presentem els treballs de final de grau (TFG) en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport restants que han rebut el reconeixement de millor investigació de les promocions respectives l’any 2023. En aquest cas tracten del muntanyisme als cims del Teide i l’Aneto i de l’efecte del cicle menstrual en el rendiment i recuperació de les jugadores de futbol femení. Els guardonats han rebut la matrícula gratuïta, així com el primer any de col·legiació al COPLEFC, i el segon any amb un benefici del 50%, a més de la difusió de l’estudi, que publiquem, en forma de resum. El COPLEFC, ho repetim, promou i premia la recerca.
· Motivacions, usos i preferències dels practicants de muntanyisme als cims del Teide i l’Aneto. Un estudi comparatiu. Enric Alacambra Llorens, col. 69973.
Aquest estudi d’investigació pretén comparar les motivacions, els usos i les preferències dels visitants dels cims del Teide (Parc Nacional del Teide) i de l’Aneto (Parc Natural Posets-Maladeta) per estudiar quines són les diferències entre ells. Per a la realització de l’estudi es va comptar amb dues bases de dades, una construïda a partir de la realització d’una enquesta al cim del Teide, efectuada per l’autor d’aquest treball (102 enquestes) i, l’altra, aprofitant les dades facilitades pel doctorand Víctor Dorado, en aquest cas corresponents al cim de l’Aneto (112 enquestes).
Entre les principals diferències, segons les dimensions, destaquen l’ascensió al cim, la seguretat i els hàbits esportius i l’experiència prèvia. Els visitants de l’Aneto majoritàriament fan l’ascensió al cim a peu, segueixen tots els elements de seguretat necessaris i tenen experiència prèvia en muntanya; en canvi, els del Teide fan l’ascensió preferentment en telefèric els dies que aquest està obert al públic, no segueixen tots els elements de seguretat necessaris i tenen poca experiència en muntanya.
Com a conclusions de l’estudi es comprova que el perfil de visitants del Teide s’allunya del que es considera un practicant de muntanyisme habitual conscienciat amb el medi que l’envolta i amb els riscos que comporta aquesta activitat esportiva en comparació amb el perfil que tenen els que pugen a l’Aneto. Amb els resultats obtinguts en aquest estudi es pot contribuir a la millora de la gestió de l’ús públic en l’entorn de dos dels cims més emblemàtics del territori espanyol.
Pots consultar el TFG complet aquí.
· Variabilitat del rendiment i l’estat de recuperació en jugadores de futbol sobre l’efecte del cicle menstrual. Arnau Vila Planas, col. 70032.
El cicle menstrual es troba associat a canvis hormonals i hi juga un paper molt important l’hormona estrògens, que resulta beneficiosa en la força en animals. La força aplicada a altes velocitats es tradueix en potència, una capacitat que determina les accions en l’esport del futbol. La hipòtesi que s’ha estudiar és valorar la variabilitat d’un test de potència (CMJ) permetrà analitzar la influencia del cicle menstrual en el rendiment esportiu.
Mètode. Es van recollir durant 2 mesos del període competitiu el registre del cicle menstrual d’11 jugadores seleccionades segons un onze inicial. Es va enregistrar l’alçada en CMJ (salt en contramoviment) i les variables perceptives de TQR (son, físic i ànim) i RPE (índex d’esforç percebut) durant els dies d’entrenament i de partit, així com el TE i els RPE. Es va analitzar el possible efecte de les fases del cicle menstrual en totes les variables enregistrades.
Resultats. L’anàlisi estadística va mostrar diferències significatives en la variable de
rendiment, tot obtenint alçades menors en el CMJ durant la fase posterior a la menstruació,
FPT (llindar de potència funcional). En la variable perceptiva TQR a nivell anímic i físic, es van trobar diferències
significatives, tot disminuint-ne el valor en l’escala en el període de menstruació, FPP.
Conclusions. La capacitat de salt en CMJ i les variables perceptives TQR a nivell físic
i anímic es veuen alterades segons les fases del cicle menstrual.