L’entrenament en joves gimnastes de rítmica – Docusport

Share this post

Aquest article és una nova entrega de la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any 2023 van rebre l’ajuda econòmica del COPLEFC, destinada a facilitar el compliment de la investigació i l’obtenció del títol de doctorat de les i els investigadors col·legiats del COPLEFC. En aquest enllaç, podeu consultar l’entrada anterior de la sèrie.

 

Cristina Cabrejas Mata (col. 61919). Efecte d’un entrenament funcional integrat de core en l’estabilitat lumbopelviana, el control postural i la força explosiva en joves gimnastes de rítmica. Universitat Ramon Llull.

 

Aquesta tesi doctoral consta de tres estudis diferenciats que tenen com a objectiu principal avaluar els efectes d’un entrenament funcional integrat de la zona centre del cos (core) en l’estabilitat lumbopelviana, el control postural i la força explosiva en joves gimnastes de rítmica. L’entrenament funcional es va aplicar durant vuit setmanes, i integrava exercicis de core, pliometria i equilibri, executats amb elements d’equilibri i salt específics de gimnàstica rítmica (GR). La mostra va constar de 44 gimnastes de rítmica de nivell competitiu escolar i federat amb edat mitjana de 10,5 ± 1,8 anys. El grup es va dividir en grup control (GC) i grup experimental (GE). El GE va seguir l’entrenament funcional integrat de core, mentre que el GC va fer entrenament tradicional de GR. Addicionalment, es va dur a terme un estudi antropomètric abans i després de la intervenció per controlar l’edat madurativa de les gimnastes. Totes les participants i els seus tutors legals van donar el consentiment per participar en cada un dels estudis d’acord amb l’última versió de la declaració d’Hèlsinki (2013). Tots els tests i l’entrenament funcional integrat de core es van dur a terme a les instal·lacions d’entrenament de la secció de Gimnàstica del Club Muntanyenc Sant Cugat.

En el primer estudi es van analitzar les adaptacions de les gimnastes en l’estabilitat lumbopelviana una vegada efectuat l’entrenament funcional. Es va aplicar la metodologia de pretest-posttest amb dos tests de control motor lumbopelvià (CMLP) mitjançant un dispositiu de biofeedback per pressió i un test de resistència del core. Els resultats van mostrar que les gimnastes del GE tenen una tendència més gran a la millora respecte del GC en els tests de resistència del core, mentre que només van presentar una lleu millora en els tests de CMLP, en concret en els moviments d’abducció i rotació dels malucs.

En el segon estudi es va investigar la influència de l’entrenament funcional integrat de core en el control postural de les joves gimnastes. Es va comptar amb la mateixa mostra, divisió de grups i aplicació de l’entrenament que en el primer estudi. Es va efectuar un test d’equilibri unípede (extremitat inferior dreta i esquerra amb ulls oberts i ulls tancats) sobre una plataforma de forces mesurant variables del centre de pressions (CoP), i un altre test amb tres equilibris específics de GR (el passé tancat, l’equilibri de cama al costat amb ajuda i l’arabesque) també a la plataforma de forces i avaluats per jutgesses expertes en GR. Els resultats van mostrar una millora significativa en el GE respecte del GC en l’equilibri unípede dret i esquerre amb els ulls oberts en la velocitat mediolateral del CoP, i en l’equilibri arabesque en la velocitat mediolateral i l’àrea total del CoP. La puntuació de les jutgesses va mostrar una millora significativa en l’equilibri de cama al costat amb ajuda. El càlcul de la mida de l’efecte va presentar millors resultats en el GE en la majoria de variables del CoP i les puntuacions, tot mostrant que l’entrenament funcional integrat de core ajuda a millorar el control postural i els equilibris específics de GR en joves gimnastes de rítmica.

En el tercer estudi es va analitzar la influència de l’entrenament funcional integrat de core en la força explosiva de les gimnastes. Es va comptar amb la mateixa mostra, divisió de grups i aplicació de l’entrenament que el primer i segon estudi. Es van aplicar els tests de salt amb contramoviment (CMJ) i salt amb contramoviment d’una sola cama (SLCMJ) sobre una plataforma de forces per avaluar les variables de força explosiva. A més a més, es va realitzar un test amb tres salts específics de GR (tisores, gasela [corza] des d’assemblé i gambada) avaluats per jutgesses expertes en GR i fora de la plataforma per respectar la validesa ecològica de les dades. Després de l’aplicació de vuit setmanes del programa d’entrenament, els resultats van indicar una millora significativa en totes les variables de força explosiva avaluades en els tests de CMJ i SLCMJ en el GE, excepte en la velocitat mitjana del test de CMJ. No es va trobar una millora significativa en la puntuació dels salts específics de GR per part de les jutgesses en el GE respecte el GC, ja que els dos grups van millorar significativament en el posttest; no obstant això, es va observar un efecte més gran de l’entrenament en els salts de gasela i la gambada en el GE en el posttest respecte del GC. Aquests resultats van suggerir que un entrenament funcional integrat de core augmenta la força explosiva i la capacitat de salt vertical en joves gimnastes de rítmica.

De cada estudi s’ha desenvolupat un article amb els seus resultats, discussions i conclusions específiques que es mostren en aquesta tesi doctoral, els títols dels quals són:

  • Estudi 1: Efecte de vuit setmanes d’entrenament funcional de core en l’estabilitat del core de joves
    gimnastes de rítmica. Assaig clínic aleatoritzat.
  • Estudi 2: Influeixen vuit setmanes d’entrenament funcional integrat de core i pliometria en la
    millora del rendiment del control postural en joves gimnastes de rítmica?
  • Estudi 3: Efectes d’un programa d’entrenament funcional integrat de core i pliometria en la força.

Com a conclusió, l’entrenament funcional integrat de core va millorar significativament algunes variables de control postural, la puntuació d’equilibris específics de GR i les variables de força explosiva en joves gimnastes de rítmica. A més, proporciona una tendència a la millora en l’estabilitat lumbopelviana i la puntuació de salts específics de GR explosiva de joves gimnastes de rítmica.

 

Pots consultar la tesi completa en aquest enllaç.

Cristina Cabrejas Mata (col. 61919) va començar practicant gimnàstica rítmica amb 6 anys. Va combinar estudis i gimnàstica rítmica d’alt rendiment fins als 16 anys i arribà a participar als campionats d’Espanya, així com algun torneig internacional, i participà en concentracions amb les federacions catalana i espanyola. Posteriorment va combinar els estudis de CAFiE a l’INEFC de Barcelona amb la pràctica de gimnàstica estètica de grup en què va participar en mundials i aconseguí plaça a 8 finals.
Enllestit el Màster en Formació del Professorat va marxar tres anys treballar a San Diego (EUA) com a entrenadora i coordinadora d’un club de gimnàstica rítmica. En tornar-ne va agafar el relleu de directora tècnica de la secció de gimnàstica del Club Muntanyenc Sant Cugat i va començar a impartir classes al Grau en CAFiE Blanquerna, de la URL, on va obtenir el títol de doctora i va ser premi extraordinari. També va aconseguir que per primera vegada la gimnàstica fos present com a esport de competició als campionats de Catalunya universitaris.
Actualment és professora a Blanquerna, juntament amb algunes tasques de coordinació. A més, entrena i coordina la secció de gimnàstica del Club Muntanyenc Sant Cugat i és professora especialista a l’INEFC Barcelona en les matèries de Gimnàstica Rítmica i Tendències del Condicionament Físic, en concret educació postural.
Comparteix:

Related Post

DESEMBRE 3, 2024

Test – Anàlisi de les...

Aquest article és una nova entrega de la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any...

DESEMBRE 2, 2024

Anàlisi de les titulacions...

Aquest article és una nova entrega de la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any...

NOVEMBRE 20, 2024

La salut en nens, nenes i...

Aquest article és una nova entrega de la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any...

NOVEMBRE 6, 2024

Els millors TFGs en CAFiE del...

El COPLEFC promou i premia la recerca. En aquest segon article de la sèrie presentem els...

NOVEMBRE 4, 2024

La governança de les...

Aquest article és una nova entrega de la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any...

OCTUBRE 20, 2024

El bullying a l’esport i a...

Aquest article és una nova entrega de la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any...