Recomanacions esportives de Sant Jordi – Docusport

Share this post

 

Tot i que no acostumi a ser-ne el protagonista principal, l’esport i tot allò que hi té a veure també pot ocupar un espai important el dia de Sant Jordi. Entre roses i novetats, portem una selecció de llibres relacionats amb el món de l’esport per no deixar de descobrir-lo durant aquesta festa. Hi ha tant novel·les, com assajos i llibres per a totes les edats. També oferim una recopilació de llibres escrits pels col·legiats del COPLEFC que han tingut recentment protagonisme al Docusport.cat per la seva relació amb l’actualitat informativa esportiva.

 

Recomanacions esportives:

Triomfador, Joan Jordi Miralles (Males Herbes): l’Ulisses és un adolescent que viu el somni de molts: entrar a formar part de l’emblemàtica Masia del Barça, la fàbrica d’estrelles com Guardiola, Iniesta o Messi. En el seu cas, però, el que havia de ser un somni es converteix en un malson. Basada en l’experiència real de l’escriptor a la institució formativa de l’equip català, on es va estar dels tretze als disset anys, Triomfador és una novel·la dura i colpidora, que narra un univers tòxic i cruel en què els adolescents es fan la vida impossible entre ells, sense pràcticament supervisió adulta. Vol retratar la violència dels ambients en què conviuen nois joves i el revers de la pràctica competitiva de primer nivell. Però també ofereix una història d’aprenentatge i de descobriment personal d’un noi que descobreix el seu valor i el funcionament del món que l’envolta.

 

Gambada a gambada, Miquel Pucurull (Columna): Miquel Pucurull té vuitanta-tres anys i va començar a córrer quan en tenia quaranta. Des de llavors, no ha deixat de fer-ho en cap moment. Du a les espatlles quaranta-sis maratons i gairebé un miler de curses de totes les distàncies possibles. Des de fa anys, s’ha convertit en un defensor de la importància de practicar exercici físic a totes les edats i dels seus beneficis tant en l’aspecte físic com en l’anímic o intel·lectual. Gambada a gambada és un recull de relats que s’endinsa en l’univers del corredor des d’una perspectiva personal i íntima: records de vivències, consells per mantenir-se en forma i, sobretot, la voluntat de transmetre que l’esport és un passaport fantàstic per viure millor.

 

Elles competeixen, Anna Ballbona (Ara Llibres): el paper de la dona al món de l’esport és un dels temes candents del nostres present. Les seves veus i experiències han quedat sovint relegades i fins i tot ignorades. És amb la intenció de recuperar-les i posar-les en un primer pla que Anna Ballbona va escriure Elles competeixen. El llibre recull testimonis de dones esportistes de primera línia com Núria Picas, Laia Sanz, Laia Palau o Aliona Bolsova, que expliquen a cor obert les seves trajectòries, dificultats i aprenentatges en un món dominat tradicionalment per homes. Des del periodisme però amb profunditat literària, Ballbona les aplega i es pregunta com pot ser que no les coneguéssim abans.

 

La febre del cim, Jon Krakauer (Folch&Folch): amb els anys, La febre del cim ha esdevingut un llibre mític, capaç de canviar la imatge que col·lectivament teníem de l’Everest, la muntanya més alta del món. El seu autor, el periodista i muntanyenc Jon Krakauer, va participar en una expedició per coronar-lo l’any 1996, que es va convertir en una tragèdia inesperada. Krakauer narra amb precisió literària el trajecte des de Katmandú fins a la muntanya i la cadena d’errors que va portar fins a la mort alguns membres d’aquella expedició comercial, que es van deixar endur per la febre d’assolir el punt més alt del planeta. L’editorial Folch & Folch l’ha reeditat recentment.

 

Superheroïnes de l’esport, diversos autors (Ara Llibres): Superheroïnes de l’esport és un recull de contes escrits per periodistes esportives adreçat als més petits, que vol acostar-los la vida de deu referents de l’esport català. Amb les il·lustracions del col·lectiu Rosa Sardina, explica les vides d’esportistes com Aitana Bonmatí, jugadora del FCB femení de futbol. Històries amenes i plenes de valors per animar totes i tots, justament a practicar de valors i sense barreres ni límits de cap tipus.

 

La gran enciclopèdia del Barça, La Sotana (Blackie Books): de la conjunció entre l’esport i l’humor neix aquesta particular enciclopèdia, que posa de cap per avall amb ironia i sentit crític l’univers del Barça. Obra dels autors del pòdcast La Sotana, promet ser un dels llibres més venuts d’aquest Sant Jordi. Les seves entrades van des de llegendes barcelonistes com Johan Cruyff fins a elements prosaics de l’imaginari culer, com ara els famosos ‘llambordins’ de Josep Lluís Núñez, els ‘valors’ o Amunike. Perfecte per als qui vulguin mirar el club des d’una perspectiva original, càustica i divertida.

 

I llibres de col·legiats…

 

Mou-te, Anna Puig Ribera (Eumo): fer exercici físic i bellugar-se són elements claus per a la nostra salut ja des de la infància. A Mou-te, la investigadora i professora de la UVic Anna Puig Ribera, dona receptes per quantificar si una família es mou suficient, per detectar hàbits i conductes que ajuden a tenir una vida més saludable i per incorporar estratègies per mantenir-los. Es tracta d’elements que ajudaran a allunyar el risc de sedentarisme i que recordaran màximes com ara que a partir dels cinc anys, les criatures haurien de dedicar una hora diària a fer activitat física intensa. Pots llegir aquí l’entrevista a l’autora.

 

Juga i coneix els Pirineus, Josep Carles Peris (Autoedició): acostar la muntanya i, en concret, els Pirineus als més menuts de la casa. I fer-ho d’una manera divulgativa, divertida i desafiant. Aquest és l’objectiu de Juga i coneix els Pirineus, el tercer llibre de divulgació de l’esport i el medi del professor universitari i entrenador Josep Carles Peris (col. 60410). Ple de sopes de lletres, mots encreuats i activitats de relacionar idees i pintar, el llibre permet a nens i nenes aprendre els conceptes bàsics de la muntanya, i a la vegada descobrir les activitats físiques que podem fer al medi natural. Pots llegir aquí l’article sobre el llibre a Docusport.cat.

 

Lo que funciona en tu clase. Educación Física basada en evidencias, Domingo Blázquez Sánchez (Inde): l’Educació Física ha estat sempre una assignatura present en l’ensenyament d’instituts i escoles. I la forma d’ensenyar-la sovint s’ha basat en l’experiència informal dels professors, més que no pas en una pedagogia sistemàtica i basada en un criteri sòlid i actualitzat. Lo que funciona en tu classe, escrit pel col·legiat i Dr. Domingo Blázquez, permet canviar aquest paradigma. Combinant teoria i casos pràctics, el llibre mostra com podem aplicar les últimes innovacions educatives a l’Educació Física i ens dona consells sobre com adaptar-la als mètodes del segle XXI, amb la voluntat d’assolir l’excel·lència pedagògica. Pots llegir aquí l’article sobre el llibre a Docusport.cat.

 

A la secció Biblioteca, hi trobaràs més llibres de col·legiats.

 

Comparteix:

Related Post

ABRIL 19, 2024

Recomanacions esportives de...

Un altre any s’acosta Sant Jordi i volem que, en aquesta diada, l’esport...

NOVEMBRE 9, 2023

La màgia del Cross Training

La magia del cross training Autor: Josep Carles Peris (col. 60410) 206 pàgines...

SETEMBRE 21, 2023

Orientació en el medi

Autor: Toni Muné (col. 12532) 112 pàgines Editorial: Cossetània Data: novembre del...

MAIG 24, 2023

Els valors del futbol i la...

En aquest article Jordi Osua Quintana (col. 58621), autor del llibre ‘Vázquez...

NOVEMBRE 21, 2022

Fer conèixer els Pirineus...

Juga i coneix els Pirineus Autor: Josep Carles Peris 48 pàgines Editorial: Publicació...

OCTUBRE 10, 2022

L’EFBE o Educació...

Lo que funciona en tu clase. Educación Física basada en evidencias. Autor: Domingo...