Recomanacions esportives de Sant Jordi – Docusport

Share this post

Un altre any s’acosta Sant Jordi i volem que, en aquesta diada, l’esport també pugui ser protagonista. Entre roses i novetats, portem una selecció de llibres relacionats amb el món de l’esport per no deixar de descobrir-lo durant aquesta festa. Hi ha tant novel·les, com assajos i llibres per a totes les edats. També oferim una recopilació de llibres escrits pels col·legiats del COPLEFC que han tingut recentment protagonisme al Docusport.cat per la seva relació amb l’actualitat informativa esportiva.

 

Recomanacions esportives:

 

La teranyina blaugrana, Roger Vinton (Columna). Roger Vinton analitza amb tot detall els 125 anys d’història del FC Barcelona des del punt de vista dels diversos grups de poder que han controlat el club fins avui dia. El relat està narrat per ordre cronològic, començant pels moments anteriors a la fundació de l’entitat, l’any 1899, i arribant a la dimissió de Josep Maria Bartomeu, l’octubre del 2020. El llibre inclou novetats sobre la trajectòria del club, que provenen de la tasca de recerca ingent que Vinton ha dut a terme en arxius i fonts diverses, tant del país com de l’Estat espanyol.

 

 

 

Un siglo cuesta arriba, Ramon Usall (Manifest). El segle XX va suposar la consolidació de la bicicleta com un dels vehicles de transport personal més utilitzats arreu i del ciclisme com un dels esports més populars. És per això que està més estretament vinculat  als principals esdeveniments de la història contemporània: des del naixement del Tour de França fins al procés de construcció europea, passant per la independència d’Irlanda, la Segona República i la Guerra Civil espanyoles, o el Maig del 68, entre d’altres. El llibre proposa un viatge de quaranta capítols, o quaranta etapes, que recorren tot el segle passat i exploren com la crònica ciclista es pot llegir com un reflex fidel dels esdeveniments polítics i socials.

 

 

Controlar l’incontrolable, Bojan Krkić (Columna). El 2023 Bojan Krkić va decidir abandonar el futbol després d’una llarga carrera com a professional. Una trajectòria plena d’èxits i fracassos, de llums i ombres. Ara, per primera vegada, explica en un llibre les dificultats que troba un jove en el competitiu i, a vegades, cruel món del futbol. Krkić reflexiona sobre la solitud de l’esportista i el turment que suposa no poder controlar l’incontrolable, un procés mental desgastador que el va portar a viure moments terribles en què es va sentir molt incomprès. Les pàgines inclouen el testimoni de persones que han viscut de prop la seva carrera, com Andrés Iniesta, Frank Rijkaard, Thierry Henry i Zlatan Ibrahimović.

 

 

 L’home de la porteria, Ramon Pardina (Ara Llibres). Josep Lluís Núñez és una de les figures més controvertides de la història recent del Barça i de Catalunya. Treballador incansable, perspicaç, ambiciós, i també carn de gags, va intentar guanyar-se l’estima de la gent i la popularitat i el prestigi que mai li va proporcionar la seva enorme fortuna com a constructor de xamfrans a Barcelona. Vint-i-dos anys al capdavant de poder, una desfilada de conflictes sonats i de grans enemistats amb persones tan emblemàtiques com Pujol, Cruyff o Maradona van desembocar en una manera de fer: el nunyisme. Més enllà del mite, de les anècdotes i les vivències que van marcar la seva trajectòria, L’home de la porteria és un relat vibrant de no-ficció que reconstrueix amb acurada veracitat les angoixes i la complexitat d’un personatge fascinant.

 

La mujer que no entendía el mundo, David Torres (Reino de Cordelia). Un vel de misteri oculta la figura d’una de les dones més fascinants del segle passat: la jugadora d’escacs Sonja Graf. Nascuda a Múnic al començament del segle XX, de nena va ser maltractada pels seus pares, va fugir del Tercer Reich abans de la Segona Guerra Mundial i va participar al Torneig de les Nacions, a Buenos Aires, sense una altra bandera que un cartell que deia «Lliure». Eterna rival de la mítica campiona mundial Vera Menchik, Graf es vestia amb roba d’home, fumava i bevia com un home i es ficava al llit sense problemes amb dones i homes. La trobada entre Graf i una enigmàtica admiradora en una cafeteria de Los Angeles –en un llarg diàleg on van sorgint els noms de Marlene Dietrich i Humphrey Bogart, entre les ombres del nazisme, el feminisme i la psicoanàlisi– vertebra aquesta novel·la.

 

Girona, les claus de l’èxit, Xevi Masachs (Rosa dels Vents). Escrit per Xevi Masachs, director de L’Esportiu, mitjà col·laborador del COPLEFC, i donant veu a molts dels seus protagonistes, el llibre explica els deu eixos que han construït el moment dolç de l’equip masculí de futbol del Girona. És el relat d’un club humil, amb molta més història en categories modestes, que ha estat evolucionant des del 2013, quan va fer el primer play-off per pujar a primera, que ha estat capaç de superar nombroses dificultats i que compta amb la importància d’un entrenador com Míchel, convertit en tot un emblema. És també un club amb un model de joc molt clar i una plena identificació amb el Manchester City i Pep Guardiola. Una finestra a allò que amaga un dels èxits esportius més sorprenents dels últims anys.

 

Relats solidaris de l’esport, VV.AA. (Taller de Composturas). La iniciativa, altruista i sense ànim de lucre, és un projecte solidari del periodisme esportiu que agrupa diferents periodistes del país, que entre tots escriuen, tal com indica el títol del volum, diferents relats originals de temàtica esportiva i de ficció. L’aventura d’aquesta iniciativa voluntària i solidària que va començar en 2005 continua. El grup de més de 40 periodistes manté el mateix objectiu des de la seva creació, i aquest 2024 recaptarà fons per a la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia amb la col·laboració del jugador del FC Barcelona Ronald Araujo i del jugador del Girona FC Cristhian Stuani”.

 

 

ADN Barça, Paco Seirul·lo (Roca): Paco Seirul·lo va ser una institució del F.C. Barcelona des dels setanta fins a 2022. En els seus últims anys, va estar a l’àrea de metodologia, formant els entrenadors de La Masia. Ara, plasma en un llibre com és l’estil Barça i com es treballa dins del club de les llegendes. També s’atreveix a aventurar cap a on s’ha de dirigir en un futur. I, sobretot, desxifra una cosa tan complexa com és l’ADN d’una entitat que és més que un club. Les pàgines d’ADN Barça són el llegat de Seirul·lo i contenen tot el coneixement acumulat amb el pas dels anys assessorant els grans genis del futbol i aprenent d’ells.

 

I llibres de col·legiats…

 

La magia del cross training, Josep Carles Peris (autoeditat). Amb l’objectiu de convertir  l’esport en un hàbit vital, el professor universitari i entrenador, company col·legiat Josep Carles Peris (col. 60410) va escriure La magia del cross training. El llibre explica tot allò que volies saber sobre cross training, la fusió d’exercici funcional, càrdio, gimnàstica i aixecament de peses, que els darrers anys s’ha convertit en una pràctica molt popular. Hi trobareu  els consells que han ajudat milers de persones a iniciar-s’hi i a practicar-lo i un impuls a començar a fer esport independentment de les vostres condicions i experiència.

 

 

Bullying en el deporte y en la Educación Física, Xènia Ríos i Carles Ventura (Inde). El llibre proposa una aproximació a l’assetjament o bullying en els entorns de l’esport i l’Educació Física fent referència a les últimes investigacions sobre la temàtica. S’ofereixen estratègies per a la prevenció i detecció del bullying i s’exposen les principals idees clau que cal tenir en compte per a la intervenció en un possible cas. També es dediquen unes quantes pàgines a les situacions de bullying que es poden donar en l’àrea de l’Educació Física. Xènia Ríos  i Carles Ventura són els col·legiats 62951 i 10741 del COPLEFC.

 

I et recomanem també aquest article d’opinió del nostre company Jordi Osúa Quintana (col. 58621), publicat a L’Esportiu, mitjà col·laborador del COPLEFC: enllaç.

A la secció Biblioteca, hi trobaràs més llibres de col·legiats.

Comparteix:

Related Post

NOVEMBRE 9, 2023

La màgia del Cross Training

La magia del cross training Autor: Josep Carles Peris (col. 60410) 206 pàgines...

SETEMBRE 21, 2023

Orientació en el medi

Autor: Toni Muné (col. 12532) 112 pàgines Editorial: Cossetània Data: novembre del...

MAIG 24, 2023

Els valors del futbol i la...

En aquest article Jordi Osua Quintana (col. 58621), autor del llibre ‘Vázquez...

ABRIL 18, 2023

Recomanacions esportives de...

  Tot i que no acostumi a ser-ne el protagonista principal, l’esport i tot allò...

NOVEMBRE 21, 2022

Fer conèixer els Pirineus...

Juga i coneix els Pirineus Autor: Josep Carles Peris 48 pàgines Editorial: Publicació...

OCTUBRE 10, 2022

L’EFBE o Educació...

Lo que funciona en tu clase. Educación Física basada en evidencias. Autor: Domingo...