La recerca a Blanquerna-Universitat Ramon Llull – Docusport

Share this post

Els centres universitaris són actors estratègics en la recerca a Catalunya. Ens acostem als grups GRIES i SAFE, que depenen de la Factultat de Psicologia i Ciències de l’Educació i de l’Esport (FPCEE) de Blanquerna-URL, per conèixer alguns dels seus treballs i les línies que segueixen.

A la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL, la recerca es regeix pel Pla General de Recerca i Doctorat (PGRiD), de caràcter biennal, que aprova l’equip directiu i esdevé l’instrument bàsic per planificar, promoure, orientar i divulgar la recerca que es du a terme a la Facultat.

En l’àmbit de les Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport, Blanquerna-URL disposa de dos grups de recerca: el Grup de Recerca i Innovació sobre Esport i Societat (GRIES) i el Grup de Recerca de Salut, Activitat Física i Esport (SAFE).

 

GRIES

 

És un grup reconegut pel Govern de Catalunya (ref. 2014 SGR 793). Dirigit pel Dr. Xavier Pujadas, està format per investigadors, professors col·laboradors, becaris i estudiants de doctorat interessats en l’estudi de l’esport i les activitats físiques contemporànies com a fenomen social en el context europeu i amb un èmfasi especial a Catalunya.

 

LÍNIES I TREBALL EN XARXA

Les seves línies de recerca són: 1) història social de l’esport; 2) Intervenció social a través de l’esport; 3) Desenvolupament social, econòmic i ambiental del lleure i el turisme esportiu; 4) Gestió de les organitzacions, instal·lacions i projectes esportius; 5) Anàlisi psicosocial i innovació en el rendiment esportiu, i 6) Anàlisi de l’educació física i de l’esport en edat escolar.

L’aportació al grup d’investigadors de diferents àmbits fan possible l’ús veritable d’instruments variats i d’una perspectiva interdisciplinària.

El GRIES planteja projectes de recerca en xarxa amb la participació de diferents universitats, organitza congressos internacionals i acull doctorands i investigadors estrangers interessats en la recerca social de l’esport a Catalunya i a Barcelona. Actualment, des del grup s’estan dirigint setze tesis doctorals, un projecte de recerca amb vuit universitats implicades i una xarxa de recerca sobre història de les dones i l’esport. El grup genera desenes d’articles científics indexats en bases de dades nacionals i internacionals, capítols de llibre i llibres pròpiament.

Actualment podem destacar les següents investigacions:

 • Mujeres, deporte y dictadura. La memoria oral de las mujeres deportistas bajo el Franquismo (1939-1975). Projecte d’R+D “Retos investigación” del programa estatal I+D+I Orientada a los Retos de la Sociedad 2013.
 • El FC Barcelona en el discurs públic del règim de Franco (1939-1975). Projecte desenvolupat per la Universitat de Barcelona i la Universitat Ramon Llull.
 • Los procesos de transformación y regeneración de las riberas urbanas de Bilbao, Barcelona y Nueva York: un análisis desde las prácticas culturales y deportivas ciudadanas. Projecte desenvolupat per la Universitat de Deusto i la Universitat Ramon Llull.
 • Las competencias básicas en una Educación Física de Calidad. Análisis de los procesos relativos a la programación de la Educación Física, atendiendo a su efectividad en la adquisición de los aprendizajes, de la Universitat de Barcelona (DEP2012-33296). Projecte d’investigació fonamental no orientada – Ministerio de Economía y Competitividad.
 • Avaluació de l’impacte del Projecte Didàctic de l’Institut Ferran Tallada.
 • L’impacte dels petits esdeveniments esportius sobre els territoris locals. Esport, turisme i desenvolupament local en el cas de la Intermón Oxfam Trailwalker a Catalunya i la Comunitat de Madrid (2014-2015). Finançat per la URL.

SAFE

 

Aquest grup de l’FPCEE-Blanquerna, Universitat Ramon Llull (ref. 2014 SGR 816), és dirigit per la Dra. Myriam Guerra Balic i està reconegut per l’AGAUR com a consolidat.

Està format per 27 investigadors, 1 becària predoctoral, 6 estudiants de doctorat i diversos col·laboradors, tant a nivell nacional com internacional.

Lidera diversos projectes subvencionats i és col·laborador de molts d’altres. Durant el període 2013-2014 va publicar 12 articles en revistes científiques amb índex d’impacte, com per exemple al BMC Public Health o Aging Clinical and Experimental Research. A més, ha participat en diversos congressos nacionals i internacionals.

Acumula una sèrie de premis i reconeixements per la seva tasca investigadora:

-Myriam Guerra-Balic va rebre el 2014 Lisa Krivickas Award per la comunicació Physical Activity and Dance programs in Adults with Intellectual Disabilities.

-Guillermo Oviedo: considerat un dels 10 millors casos d’investigació clínica de l’any, per Effects of an Exercise Program on Strength and Balance in Adults with Intellectual Disabilities, presentat en l’Annual Meeting of the American College of Sports Medicine celebrat a Orlando (EUA) el maig del 2014.

-El Projecte SedestActiv, que coordina la professora Carme Martín Borràs i en el qual participa la Dra. Maria Giné Garriga, va rebre el Premi PAAS 2014 en l’àmbit de recerca.

-Josep Sánchez Malagón: Award to the Best Catalan Poster al 18 European College of Sport Science-ECSS Barcelona 2013, per Influence of glu298asp polymorphism in heart rate recovery afer exercise.

 

LÍNIES I PROJECTES

Pel que fa a línies de treball, el grup du a terme línies de recerca relacionades amb l’exercici físic, la salut i qualitat de vida, que engloben un ampli ventall de projectes i estudis, incloent-hi totes les edats del cicle vital (nens i adolescents, adults i gent gran), persones amb discapacitat i sense, persones amb malalties, persones actives i inactives. Més concretament, sobre:

 • Salut i activitat física en poblacions específiques: nens i adolescents, gent gran, malalties cròniques, neurogeriatria i pràctica basada en l’evidència.
 • Activitat física adaptada (AFA): per a persones amb discapacitat (intel·lectual, física o sensorial).
 • Dansa i expressió corporal vinculada al benestar físic i emocional en diferents poblacions.
 • Genètica, genòmica, activitat física, esport i exercici físic.
 • Compaginació de la formació acadèmica amb l’esport d’alt nivell.
 • Anàlisi del moviment: aplicació de programes de dansa a poblacions especials i electromiografia de superfície com a eina d’anàlisi de control postural.

Quant als projectes de recerca destacats amb finançament extern actualment en curs, cal esmentar:

 • Efectividad de la actividad física en la condición física, aspectos cognitivos y calidad de vida relacionada con la salud en adultos y adultos mayores con discapacidad intelectual. Entitat finançadora: Ministerio de Economía y Competitividad (Dirección General de Investigación y Gestión Plan Nacional I+D+i). Dra. Myriam Guerra (2012-2015).
 • Análisis de parámetros de control postural en jóvenes con Síndrome de Down. Valoración de posibles cambios tras la aplicación de un programa de danza. Entitat finançadora: Ministerio de Economía y Competitividad (Dirección General de Investigación y Gestión Plan Nacional I+D+i). Dra. Núria Massó Ortigosa (2012-2015).
 • Paralímpics, del professor Josep Oriol Martínez.
 • SITless: exercise referral schemes enhanced by self management strategies to battle sedentary behaviour. Projecte Europeu Horizon 2020, en el qual les doctores Maria Giné i Míriam Guerra coordinen el workpackage científic.

 

+ info: http://www.blanquerna.edu/ca/fpcee/recerca

Comparteix:

Related Post

NOVEMBRE 21, 2023

“No hi ha esport sense...

En aquest article, el filòleg i responsable dels àmbits d’esport i mobilitat del...

NOVEMBRE 2, 2023

La monitorització esportiva

Amb aquest article, finalitzem la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any passat van...

OCTUBRE 19, 2023

El rendiment en natació en...

Amb aquest article, seguim la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any passat van...

SETEMBRE 29, 2023

El benestar emocional a...

Amb aquest article, seguim la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any passat van...

SETEMBRE 14, 2023

El rendiment dels esquiadors...

Amb aquest article, seguim la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any passat van...

JULIOL 27, 2023

Els projectes...

En aquest article, el Dr. Eric Roig Hierro (associat 042272) i el Dr. Albert Batalla...