72 hores fonamentals – Docusport

Share this post

Protocolo PHATAN

  • Autor: J. Fernández
  • 221 pàgines
  • Editorial: Saga Editorial
  • Lloc i data: Barcelona, juliol del 2020

Quantes vegades sentim que per anar a fer activitat a la natura, cal anar-hi preparat, a fi d’evitar-hi accidents? Però malgrat tot, els accidents es produeixen, i depèn de com la persona afectada actuï en aquests moments vitalíssims abans del rescat, podrà sortir-se més o menys sa i estalvi. Aquesta situació imprevisible, extraordinària, accidental, mereixia una reflexió i explicació, una tasca que es resumeix en el protocol PHATAN.

Una denominació estranya que l’autor d’aquest volum, Jordi Fernández, explica a partir de la P de parar, pensar, protegir i preparar, la H d’hemorràgia externa massiva, la A d’aire, la T de temperatura, la A d’aigua i la N de nutrició. Aquest acròstic inclou un conjunt de dotze aspectes o elements que el nostre company desenvolupa i que, des de la seva condició d’expert, ens permetran tenir cobertes les necessitats bàsiques durant tres dies, si és que abans no arriben els equips de rescat. Tres dies, setanta-dues hores claus poden ser el llindar entre la vida o la mort.

Recorda, el millor supervivent no és el que supera una situació complicada, sinó qui prevé aquesta situació

En Jordi, avesat a impartir docència en suport vital bàsic i primers auxilis, entre altres activitats professionals, tendeix a les fórmules mnemotècniques, com ara PROA, les tres A  o les quatre N (referències que s’escampen en diversos capítols del llibre), però més enllà d’exposar aquesta mena de protocol vivencial davant les adversitats, al llibre també es troba una aposta ferma per la prevenció, especialment en el suport vital bàsic i els primers  auxilis, o l’exposició sobre les Tactical Combat Casualty Care (TCCC o tàctiques de cures a les víctimes en combat), també de llarga història (en aquest cas procedent del món militar), i així mateix hi apareixen les tècniques de supervivència.

La manca de planificació de l’activitat, de preparació física i del coneixement dels nostres límits són els factors principals en la causa dels accidents

El volum treballa a fons les explicacions històriques, la multitud de situacions possibles i també acara la diversitat de problemes amb respostes directes i ben endreçades, docents podríem dir-ne, que serveixen el lector per imbuir-se’n amb facilitat.

Igualment, entra en el terreny dels seguidors a ultrança de l’actitud vital de preparació vers l’imprevisible, tot un moviment provinent dels Estats Units atribuït als Preppers, que com ens recorda,  en el fons significa  “els preparats”. És una deriva possible. Ara bé, Jordi Fernández acaba el llibre amb el report i l’anàlisi de diversos casos reals en què reflexiona com van superar les dificultats.

El volum, llarg, ha vingut per esdevenir tot un referent sobre la qüestió, per la qual cosa cal felicitar Jordi Fernández i alhora consultar-lo i donar-lo a conèixer.

Em sentiré complagut si [aquest llibre] deixa gravat al teu ànim la importància que té respectar la naturalesa, el coneixement de la nostra activitat, equipar-se bé i estar preparat per a les condicions més imprevisibles que es puguin produir, i aconseguir sempre tornar a casa, sense passar prèviament per l’hospital, si pot ser.

Jordi Fernández López (col. 14003)

Llicenciat en Educació Física per l’INEFC Centre de Barcelona, instructor de busseig de diverses agències certificadores internacionals, instructor de suport vital bàsic i primers auxilis per a diversos col·lectius (personal civil, monitors de fitnes, estudiants de GM de Conducció d’Activitats Fisicoesportives al Medi Natural i del GS d’Esports, i per a bussejadors especialistes en busseig de rescat).

Índex

Pròleg
Introducció
01. La importància d’estar preparat
02. Protocol d’actuació en emergències: PHATAN
03. Suport vital bàsic i primers auxilis
04. Adaptació de les guies de TCCC a les emergències al medi natural
05. Primers auxilis
06. Supervivència
07. El mòbil com a eina clau en les emergències
08. Preppers
09. No et rendeixis mai si vols tornar a casa
10. Dues històries molt diferents
 
Glossari
Bibliografia

* * *

Comparteix:

Related Post

ABRIL 19, 2024

Recomanacions esportives de...

Un altre any s’acosta Sant Jordi i volem que, en aquesta diada, l’esport...

NOVEMBRE 9, 2023

La màgia del Cross Training

La magia del cross training Autor: Josep Carles Peris (col. 60410) 206 pàgines...

SETEMBRE 21, 2023

Orientació en el medi

Autor: Toni Muné (col. 12532) 112 pàgines Editorial: Cossetània Data: novembre del...

MAIG 24, 2023

Els valors del futbol i la...

En aquest article Jordi Osua Quintana (col. 58621), autor del llibre ‘Vázquez...

ABRIL 18, 2023

Recomanacions esportives de...

  Tot i que no acostumi a ser-ne el protagonista principal, l’esport i tot allò...

NOVEMBRE 21, 2022

Fer conèixer els Pirineus...

Juga i coneix els Pirineus Autor: Josep Carles Peris 48 pàgines Editorial: Publicació...