Podologia i esport, disciplines complementàries – Docusport

Share this post

La podologia pot ser un àmbit d’estudi interessant per al col·lectiu dedicat professionalment a les ciències de l’activitat física i de l’esport. Aquest article que hem demanat a un especialista, situa la disciplina i la realitat més immediata vinculada amb el nostre sector. (foto: © Christopher Sardegna)

La podologia és una especialitat de les Ciències de la Salut que s’ocupa de la prevenció, el diagnòstic i el tractament de malalties i deformitats del peu humà per a la qual cosa utilitza tècniques tant de tipus mèdic com quirúrgic. L’àrea d’especialització dels podòlegs, com a professionals sanitaris, són les extremitats inferiors del cos humà. Per això, tenen coneixements de medicina general, de fisiologia i d’anatomia, entre d’altres. Alhora compten amb una bona formació en farmacologia ja que, com els metges, poden prescriure medicaments per tractar patologies dels peus que requereixen tractaments amb ingesta de fàrmacs.

Podòlegs als equips tècnics esportius

Els darrers anys la incorporació de podòlegs als equips tecnicosanitaris dels clubs esportius ha facilitat el desenvolupament de la podologia esportiva com a àrea d’especialització. Aquests professionals tracten de manera específica les afeccions dels peus dels esportistes, fan treball preventiu de lesions i aporten solucions per a la millora del seu rendiment. S’incorporen, sovint, a equips multidisciplinaris on col·laboren amb altres professionals: fisioterapeutes, metges traumatòlegs i graduats en ciències de l’activitat física i l’esport, entre altres.

la podologia esportiva és una àrea d’especialització

El podòleg assessora tècnics i esportistes sobre el comportament de cada tipus de peu ja que és un professional amb un profund coneixement de la biomecànica de les extremitats inferiors. Hi ha peus que, per les seves característiques, es comporten millor com a amortidors i d’altres, com a palanques. El podòleg és qui pot identificar cada tipologia de peu i aconsellar el calçat o les superfícies més adients per a l’entrenament. També prescriu el tractament que pot ajudar a millorar la relació de la mecànica del peu amb el calçat, les superfícies i l’activitat.

La millora del rendiment comença als peus

De fet, una de les darreres proeses en el terreny esportiu, la de l’atleta kenyà Eliud Kipchoge que va córrer una marató en menys de dues hores, té, en part, a veure amb tecnologia podològica aplicada a l’esport. Entre altres factors, el corredor va aprofitar els avantatges d’una sabatilla especialment pensada per fer més eficient la gambada. Aquest calçat comptava amb una placa de carboni en la sola amb efecte molla i discos farcits de fluid pressuritzat.

© Tim Mossholder

La podologia és una especialitat complementària de les ciències de l’esport i l’activitat física. Totes dues disciplines comparteixen objectius i aborden problemàtiques comunes des de punts de vista diferents. La suma de les experteses de cada una millora les competències dels professionals que s’hi dediquen i sobretot els seus resultats en relació a la millora del rendiment esportiu i també a la prevenció de lesions, tant en la pràctica de competició com en la que es fa amb objectius de lleure i/o salut.

Més informació: per llegir la notícia Podologia, complementarietat amb les CAFiE i emplenar l’enquesta corresponent fes clic aquí.

Xavier Ortas, director dels estudis de Podologia de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa (UVic-UCC)

Comparteix:

Related Post

GENER 26, 2023

“Qualsevol activitat...

Entrevista a la Dra. Anna Puig Ribera, col·legiada 8989. La Dra. Anna Puig Ribera té a...

GENER 16, 2023

Activitat física i trastorns...

L’activitat física com a eina per a la millora del benestar de les persones que es...

NOVEMBRE 2, 2022

I tu, ja saps amb qui...

Els professionals de l’activitat física i l’esport programen, dirigeixen i...

AGOST 3, 2021

“M’has canviat la vida”

Fa més de deu anys que treballo en el món de l’exercici físic de la salut i en...

MARç 1, 2021

L’harmonia és la clau de...

“Compartir de tant en tant la visió del Perfeccionament Global (PG) amb els...

FEBRER 22, 2021

L’activitat física...

L’activitat física afavoreix la salut mental de les persones adultes i sembla una bona...