- Autor: Toni Muné (col. 12532)
- 112 pàgines
- Editorial: Cossetània
- Data: novembre del 2021
Toni Muné Cobacho (col. 12532) és tècnic en curses d’orientació i tècnic esportiu de muntanya mitjana, a banda de llicenciat en Educació Física i professor. Ha publicat el llibre Orientació en el medi natural: manual pràctic (Editorial Cossetània), que presenta en aquest text.
El medi natural és un lloc atractiu per a l’ésser humà i, a la vegada, canviant. El bon coneixement de l’entorn i el domini de les habilitats d’orientació ens permetran gaudir-ne plenament. Des de la pandèmia s’ha viscut la necessitat de tornar al medi natural, la qual cosa ha fet que l’afluència hi hagi augmentat, amb la massificació consegüent i la necessitat de restriccions obligades. Els accidents han augmentat i els rescats dels bombers no ha deixat d’augmentar. La crida de les institucions a la població, de prendre mesures i aprendre, si és el cas, a renunciar a aconseguir l’objectiu desitjat, encara no ha sorgit efecte.
La coneixença de l’orientació és un pilar formatiu fonamental, encara que moltes vegades sigui l’assignatura pendent, ja que es dona per sabuda i no es treballa amb deteniment. La formació individual integral és bàsica per accedir al medi natural, per això els conceptes fonamentals no poden suplir-se pel simple fet de refiar-se de les noves tecnologies i confiar tota la seguretat a una trucada al 112. Cal, en primer lloc, ser coneixedor de les dificultats que ens pot plantejar el medi natural i, en segon lloc, preparar-nos per a qualsevol adversitat que ens pugui plantejar la mare natura.
Aquest manual té com a objectiu principal proporcionar les nocions bàsiques sobre l’orientació en el medi natural. S’hi exposen els fonaments sòlids per navegar per la natura amb seguretat i confiança. Per tant, s’hi expliquen conceptes i tècniques i s’hi ofereixen recursos que permeten practicar i millorar la capacitat d’orientació. Les tècniques d’orientació se centren en el mapa i la brúixola, és a dir, en l’orientació clàssica, tot i que també s’hi esmenten altres instruments d’ajuda i s’hi fa un breu repàs de les noves tecnologies.
Es tracta d’un llibre de consulta, que podrem rellegir i posar en pràctica a diari per millorar el nostre sentit d’orientació. L’experiència resulta importantíssima per resoldre situacions complexes que ens generi el medi natural, un terreny de joc en canvi constant.
El volum neix d’un encàrrec que em va fer l’Editorial Cossetània. La meva formació com a llicenciat en Educació Física, professor en cicles al medi natural i practicant de les curses d’orientació durant més de vint-i-cinc anys ha permès unir les tècniques de les curses d’orientació amb l’orientació a la muntanya, mitjançant l’evolució de la didàctica apresa durant aquests últims anys.
Aquest manual té com a objectiu principal proporcionar les nocions bàsiques sobre l’orientació en el medi natural.
El manual comença presentant l’orientació i el medi natural i centrant l’objectiu del llibre. Seguidament, el capítol de l’equip i material, que dedica una atenció especial a l’orientació, mostra la importància d’anar ben preparat a un terreny imprevisible. El mapa, l’eina fonamental, centra l’atenció de les pàgines següents. Saber-lo interpretar, tant en format paper com en format digital, és bàsic. La brúixola orientarà la nostra lectura durant la meitat del llibre. A continuació, ens introduirem en les tècniques, la tàctica i l’estratègia de l’orientació. Un capítol més dedicat a les tècniques mitjançant: els indicis naturals, el mapa i la brúixola. Finalment, el manual es clou amb l’explicació de com preparar una sortida al medi natural i posant l’èmfasi al disseny del recorregut, a la previsió del temps i a la prevenció d’accidents.
El centenar de pàgines del llibre, completades amb entenedors gràfics i dibuixos, t’acompanyaran a través de conceptes fonamentals que t’aportaran recursos per gaudir de la natura amb seguretat i ampliar la teva experiència, que farà augmentar la teva confiança per moure’t per un terreny de joc canviant que et posarà a prova de forma constant.
Es tracta del manual pràctic número 12 de la col·lecció “Manuals de Muntanya”, que dedica cada any un llibre a una especialitat concreta del medi natural. Va ser publicat el novembre del 2021.
Toni Muné Cobacho (col. 12532)
(Banyoles, 1976) s’inicia al món de l’orientació als 20 anys quan en descobreix les curses a l’INEFC de Barcelona, mentre cursava la llicenciatura d’Educació Física. A partir d’aquest moment, només viu per a l’orientació. Ha competit en la modalitat O-peu per tot Catalunya, l’Estat espanyol i Europa.
Pel que fa a l’àmbit formatiu, és tècnic de nivell 1 de curses d’orientació i tècnic esportiu de muntanya mitjana. El 2003 va ingressar al Centre Excursionista de Catalunya per a la formació específica d’orientació. També ha ofert cursos de formació de curses d’orientació a professors i futurs orientadors. Actualment és professor de cicles formatius a l’Institut Pere Alsius de Banyoles.
Apassionat dels viatges, els últims anys ha viatjat a l’Amèrica Central, i compagina les muntanyes més altes i el mar dels diversos països. Ha recorregut Islàndia amb bicicleta i les tres valls de l’Everest, al Nepal.