Més enllà del que suposarà la trobada dels dies 27, 28 i 29 de juny a l’INEFC de Barcelona, en forma multicongressual, on tindrem oportunitat de dur a terme les edicions respectives dels congressos Mundial, Europeu i Català de l’Associació de la Federació Internacional d’Educació Física (FIEP), creiem interessant exposar més clarament les línies d’actuació al nostre país de la FIEP Catalunya.
Basada amb una idea fonamental de “transformació social” i els seus paràmetres, actualment la FIEP Catalunya està desenvolupant tres línies d’actuació diferenciades:
El programa FIEP New Leaders Catalunya
Basat en el programa homòleg de la FIEP Europe, es tracta d’un programa de promoció de l’Educació Física de Qualitat (EFQ) a les universitats catalanes que desenvolupen la formació del professorat de secundària en la branca de l’Educació Física. Aquest programa pretén fer arribar l’EFQ als futurs professors d’Educació Física amb un seguit de xerrades formatives dins del programa lectiu de l’alumnat a les mateixes universitats i l’oferiment de les Unitats Didàctiques que professionals docents en l’àmbit de l’Educació Física desenvolupen dins del programa “Mou el dit! No esperis que ho facin per tu”.
L’objectiu final és iniciar la formació permanent del professorat des del moment inicial d’obtenció del títol que els habilitarà per ser professors i professores de la matèria. A més a més, en col·laboració amb el COPLEFC de Catalunya, el programa FIEP New Leaders, atorga un premi de reconeixement al millor treball de Màster Universitari en Formació del Professorat de Secundària (MUFPS) en Educació Física que permet al guanyador/a presentar la seva proposta al congrés Europeu de la FIEP Europe de l’any en curs.
“Mou el dit! No esperis que ho facin per tu”
Aquest programa està estretament vinculat amb la proposta del FIEP New Leaders i pretén ser un acostament de la realitat de l’Educació Física de Qualitat enfocada als principis de la transformació social en què s’intenta donar resposta a problemàtiques de caire social des de la reivindicació de l’assignatura d’Educació Física.
La proposta inclou la generació d’una Unitat Didàctica específica per curs escolar enfocada a la transformació social que es posa a prova dins d’un context acadèmic de Secundària en un institut voluntari i amb la col·laboració estreta del professor d’Educació Física titular del centre.
A aquest professor, s’hi sumen professionals d’altres àmbits (psicòlegs, pedagogs, ballarins, filòsofs…), que ajuden a donar més significació a la Unitat Didàctica. Un cop desenvolupada la Unitat Didàctica, aquesta s’oferirà als futurs professors d’Educació Física que es formen al MUFPS d’Educació Física de les universitats de l’esport catalanes incloses al programa FIEP New Leaders, però també a tot el professorat d’Educació Física de Catalunya que així ho desitgi. Aquest programa, esdevé per tant una nova font de formació permanent per als i les nostres docents
Participació i organització de congressos
Seguint la pauta de formacions permanents per al futur professorat i el professorat titular d’Educació Física, la FIEP Catalunya participa activament en congressos d’arrel europea i internacional amb propostes acadèmiques enfocades a la millora de l’Educació Física i l’esport. Es tracta, sens dubte, d’una línia d’actuació plenament materialitzada amb la celebració del múltiple Congrés que es durà a terme a final de mes. És una proposta que segueix el primer congrés català dut a terme el 2012
Participar al Congrés de la FIEP suposa:
1.- Estudiar models esportius que comprenguin la transmissió de valors ètics.
2.- Compartir experiències i models de ciutats actives per a la qualitat de vida de la ciutadania.
3.- Aprofundir en propostes educatives que promoguin els principis de l’Educació Física de Qualitat.
4.- Fer visible projectes encaminats a la solidaritat, la cooperació i la inclusió social.
Agustí Castillo (col. 11669), president de FIEP Catalunya
* * *

PROGRAMA
Dijous, 27 de juny
9.00-9.30
Cerimònia inaugural
9.30-10.30
Conferència inaugural
“Physical Education and social transformations in the world which is coming”. Gilles Klein (World Sport Alliance)
11.00-12.30
Simposi AFYEC: Performing Arts and Creativity to Transform society and Education.
Comunicacions orals I
FNL comunicacions orals I
12.30-13.20
Taller I “Dansa creativa i Circ”
Taller II “EF i integració STEM”
Taller III “Educació Física Qualitat”
13.30
Imbermoves (espectacle)
14.30-15.30
Sessió de Pòsters I
15.30-17.00
Sessió plenària I: “Promotion and implications of Empowering Coaching in sport”. Joan Duda (University of Birmingham)
17.30-18.30
Comunicació Orals II
Comunicacions Orals III
FNL comunicacions Orals II
Divendres, 28 de juny
Simposi Red Global/COLEF/FIEP Catalunya
Comunicacions orals IV
FNL comunicacions orals III
11.00-12.30
Sessió Plenària II: “Active Cities and Quality of Life”. Ichiro Kawachi (Harvard University)
12.30-13.20
Taller IV “Amayama”
Taller V “Cooperative Challenges”
Taller VI “Treball de les emocions”
13.20-13-30
Intervenció especial (espectacle)
14.30-15.30
Sessió de Pòsters II
15.30-17.00
Sessió Plenària III: “Is Physical Education Really for All?” . Dr. Richard Bailey (ICSSPE)
17.30-18.30
Comunicació Orals V
Comunicacions Orals VI
Sessió magistral FNL
Dissabte, 30 de juny
10.30
Simposi FIEP Catalunya
Comunicacions orals VII
Comunicacions orals VIII
11.00-12.30
Sessió Plenària IV:
“Critical pedagogies of physical education: Why we need to rethink the field”. Dra. Katie Fitzpatrick (Universtity of Auckland)
12.30-13.30
Conferència de clausura:
“Cossos que s’escolten”. Àngels Margarit
13.30-14.30
Cerimònia de clausura
Per a més informació: https://fiep2019barcelona.com/