“Secció COPLEFC” a ‘Els 4 rius’ de GironaFM 92.7 – Docusport

Share this post

Durant el confinament, en una de les reunions de treball amb totes les delegacions del Col·legi, la de Tarragona va exposar una sèrie d’accions comunicatives amb la seva televisió local. En aquell moment vaig pensar, però, en la ràdio; em va semblar que seria una bona opció per a la Delegació de Girona buscar col·laboració.

El confinament va aturar l’activitat esportiva i d’aquí va sorgir la idea. En moltes ràdios locals hi ha la “secció esportiva” del dilluns per recollir i informar dels fets més destacats dels partits del cap de setmana. Però si no hi ha partits, si no hi ha activitat esportiva, què expliquen en aquest temps destinat a l’esport? Vaig pensar que com a professionals de l’activitat física i de l’esport podíem aportar el contingut necessari per protagonitzar aquest “espai radiofònic” que havia quedat orfe.

El confinament va aturar l’activitat esportiva i d’aquí va sorgir la idea

La primera proposta va ser oferir a la ràdio local de Girona un seguit de col·legiats i col·legiades en el moment de la represa, durant el mes de juny, perquè poguessin explicar què havia suposat la COVID per a la seva l’activitat professional, com els havia afectat i com ho afrontaven, i així donar contingut a la “secció esportiva” de l’emissora.

Tenia el contacte d’una periodista de GironaFM arran d’una entrevista en què havia participat com a tècnica d’esports de l’Ajuntament de Girona per explicar en què consisteix la Jornada de l’Esport Femení que organitzem cada any durant el mes de març, i en la qual col·labora el COPLEFC, entre altres institucions i entitats. Així doncs, cal dir que va ser gràcies a l’Andrea López que va ser possible fer arribar la proposta a Sisu Garcia.

En Sisu ho va trobar molt interessant i la col·laboració va començar a prendre forma

Cada dilluns, a partir de les 10.30 h, “Secció COPLEFC”

Els 4 rius

Cal dir que Els 4 rius és un programa matinal de Girona FM. Concretament és un magazín en directe basat en varietat de continguts i temàtiques, però sempre en clau local i amb l’actualitat de la ciutat i dels seus barris com a pal de paller. Un espai presentat pels periodistes Arnau Vila i Sisu Garcia, amb un caràcter eminentment informatiu, en el qual caben les entrevistes, les tertúlies, la participació ciutadana, la informació més immediata de servei i un seguit d’espais i seccions inspirats en la ciutat i els estils de vida dels seus veïns i veïnes. Té una durada de tres hores, de 9 a 12, i per l’estructura mateixa del programa, la disponibilitat horària de la “Secció COPLEFC” gira entre les 10.30 i les 11.00 hores.

“Tradicionalment el dilluns és el dia que els mitjans de comunicació parlem d’una manera més exhaustiva del món de l’esport. Fins abans de la pandèmia, a Girona FM, hem articulat una tertúlia esportiva setmanal. No obstant això, amb l’aturada de les competicions i la diversitat dels calendaris de diferents disciplines esportives a poques setmanes per acabar el mes de juny, fan que ara mateix sigui poc viable reprendre-les”, ens va dir en Sisu.

Per això, pensant-hi alternatives, plegats vam considerar que tocava donar suport a totes aquelles iniciatives esportives que es duen a terme al nostre municipi i/o al seu entorn, sobretot perquè l’aturada dels darrers mesos afectava les persones particulars, però també empreses i institucions. Des del primer moment vam tenir clar que en aquesta secció havien de tenir cabuda empreses, associacions, federacions esportives… tot l’univers esportiu. I tot amb la idea de convertir-ho en una secció setmanal, cada dilluns.

Les entrevistes duren aproximadament mitja hora

Respecte del funcionament, en Sisu ho fa fàcil.  Amb un parell de setmanes d’antelació li proposem el col·legiat/ada o associat/ada en qui hem pensat. Si creu que la temàtica i l’àmbit és interessant, i ens dona el seu vistiplau, contacto amb la persona proposada per fer-li l’oferiment de l’entrevista. Una vegada acceptat, els poso a tots dos en contacte.

A causa de la COVID, les entrevistes no poden ser presencials, així queden per fer-la telefònicament, en directe el dia que s’emet el programa o bé és enregistrada prèviament.

Enllaç a una entrevista. Pots escoltar totes les entrevistes clicant en cada nom.

Així, durant sis setmanes, des de mitjan juny i el mes de juliol, aquests van ser els companys i companyes col·legiades entrevistats:

  • Cristina Borràs (col. 61344), gerent de l’Associació Marxa Nòrdica (també amb serveis d’agència de viatges);
  • Sònia Jurnet (col. 11592), gerent de DiverSport, empresa de serveis esportius que organitza entre d’altres, la Marató de les Vies Verdes a Girona i activitats a altres indrets d’Espanya, i casals esportius;
  • Laia Planella (col. 59361), màster en Neurorehabilitació per l’Institut Guttmann i la UAB, que treballa al centre de salut i esport de Girona MIFAS Active;
  • Maica Rubinat (col. 11593), delegada del COPLEFC a Girona, experta en promoció de l’activitat física per a la salut des de la Secretaria General de l’Esport, i especialista en la creació d’entorns de treball actius i saludables, entre altres.
  • Quim Fontané Massó (col. 59661), membre de la Junta Directiva i tècnic del Club de Piragüisme Salt-Ter, i campió del món de de caiac estil lliure (2017), entre d’altres mèrits esportius.

El repte va ser oferir al programa col·legiats i col·legiades que fessin la seva activitat professional a la ciutat de Girona o rodalia (cal no oblidar l’interès radiofònic de l’emissora per aquesta audiència prioritàriament), i que fossin temes interessants i atractius. Vaig tenir en compte que hi hagués paritat i també que hi fossin representats els diferents àmbits professionals, tot i que des de la ràdio en un primer moment ens varen demanar temàtiques relacionades amb el turisme i l’oci esportiu, ja què érem a les portes de l’estiu.

Segona temporada

Al setembre vaig tornar a contactar amb en Sisu, en aquest cas per fer-li saber que des de la Delegació del COPLEFC organitzàvem dues trobades digitals en el marc de la 8a Cursa de la Dona de Girona (que a causa de la pandèmia es duria a terme en format virtual). Les dues temàtiques eren “Hàbits alimentaris saludables per un estil de vida actiu”, a càrrec de Lluís Rodon, dietista i nutricionista del Girona FC (21 de setembre), i “La importància del calçat esportiu per córrer bé”, a càrrec d’Enric Violan, podòleg esportiu (28 de setembre). Val a dir que aquestes dues sessions es poden recuperar i visualitzar al canal de Youtube del COPLEFC. Maica Rubinat, com a delegada del COPLEFC a Girona, va ser entrevistada per explicar en què consistien les xerrades.

I a partir d’aquí, tot i que la col·laboració dels mesos d’estiu era prevista de manera esporàdica, el 25 de setembre en Sisu ens va proposar de reprendre la “Secció COPLEFC” amb aquestes consideracions: “Podríem parlar de la tornada a la rutina, però amb un enfocament ampli. D’altra banda, interessa visibilitzar tot tipus d’empreses que ofereixen activitat física i que segurament aquest any tinguin dificultats per omplir places en els cursos oferts, així com esdeveniments concrets”.

Novament el circuit es posava en marxa: vàrem començar una altra vegada a fer llistes de possibles centres d’interès/àmbits amb col·legiats/ades i associats/ades disposades a ser entrevistades. Com a resultat, el dilluns 5 d’octubre es va activar la primera entrevista de la “secció COPLEFC” de la temporada 2020-2021, concretament a Elena Díez, directora tècnica del Consell Esportiu del Gironès.

Més d’una quinzena de membres del COPLEFC han explicat la seva activitat professional a l’audiència

Una activitat periodística que suma i suma, i que no para. Durant els mesos d’octubre, novembre i desembre de 2020 i gener de 2021 s’ha entrevistat:

  • Elena Díez (col. 53340), directora tècnica del Consell Esportiu del Gironès.
  • Xus Escosa (col. 7861), secretari tècnic i director de l’Àrea de Rendiment del Club Bàsquet Girona (el president del qual és Marc Gasol),
  • Laura Garcia Vila (col. 13823), llicenciada que s’ha reinventat amb la pandèmia i fa entrenaments en línia (virtuals);
  • Raquel Font (col. 9597), que forma part de l’àrea tècnica i porta la preparació física del Club d’Orientació Aligots;
  • Pau Serra Canada (col. 14063), director esportiu del GEiEG (Grup Excursionista i Esportiu Gironí), club emblemàtic de la ciutat amb més d’un segle d’història;
  • Marti Valverde (col. 10029),  coordinadora de la Delegació a Girona del COPLEFC, per difondre què és i qui forma part del Col·legi, amb especial referència a la figura del col·legiat/ada i associat/ada i què és el ROPEC;
  • Josep Maria Torres (associat 5645), secretari general tècnic del Consell Esportiu de la Selva i cap de la Unitat d’Esports del Consell Comarcal de la Selva;
  • Glòria Rovira (col. 10.670), docent del Grau en CAFiE a l’EUSES, especialista en dansa i expressió corporal i exercici físic per al benestar holístic, i investigadora especialment sobre les vivències personals en aquests àmbits i en gestió de l’estrès, mindfullnes o la conveniència de fer gimnàstiques que ens ajudin a millorar l’ànim en aquest moment de pandèmia que estem vivint.*
  • David Grau (col 65318), cap del Servei d’Esports de la Universitat de Girona;
  • Dídac Perales Giménez (associat 34188), professor de ioga basat en les ensenyances de Guruji B.K.S. Iyengar, i biodinàmica craniosacra.
  • Oriol Prat Pla (col. 64388), gerent de l’empresa 180 graus, d’entrenaments personals individuals. Màster en alt rendiment en esports col·lectius. Streching Global Actiu per l’Institut de Teràpies Globals de Bilbao.
  • Estel Mallorquí Ayach (col. 13160), fundadora i directora de Biwel, empresa especialitzada en la promoció del benestar personal i la salut empresarial.
  • Cesc Massó (col. 53599), responsable de l’Àrea d’Activitat Física de la Fundació Ramón Noguera.*

*La llista de companys i companyes continuarà.

Per això des de la Delegació del Col·legi a Girona creiem que aquesta col·laboració amb GironaFM resulta una molt bona oportunitat per donar veu a tot el col·lectiu del COPLEFC i  els àmbits on aquest treballa i desenvolupa la seva feina: esport i rendiment, activitat física i salut, activitat física i turisme actiu al medi natural, gestió de l’esport i educació.

Sens dubte, per a mi personalment suposa una gran satisfacció poder facilitar aquesta finestra oberta des de les ones.

Marti Valverde, (col. 10029) coordinadora de la Delegació del COPLEFC a Girona

LA FITXA

Els 4 rius, magazín diari de GironaFM

Presentat per Sisu Garcia, el programa està estructurat en els blocs següents:

BLOC 1: de 9 a 9.30 h – Recull informatiu, portades de diaris i sumari del programa; BLOC 2: de 9.30 a 10.30 h – La tertúlia, moderada per Jordi Grau; BLOC 3: de 10.30 a 11 h – “Secció COPLEFC” (cada dilluns) ; BLOC 4: d’11 a 11.30 h – Seccions variades; i BLOC 5: d’11.30 a 12 h – Barris de Girona.

Ràdio: dial 92.7 FM. Internet: enllaç

 

Comparteix:

Tags:

Related Post

MARç 20, 2024

“Per un Col·legi fort,...

Pere Manuel Gutiérrez (col. 8570) va revalidar, en les eleccions del 31 de gener...

DESEMBRE 13, 2023

“Quan corro és quan penso...

Alícia Martínez Jiménez (col. 69475) té 68 anys, però ocupa el temps fent dues...

JUNY 28, 2023

“La gamificació pren cada...

Anaïs Buffa Arroyo (col. 68158) ha estat una de les guardonades amb el premi a millor...

MAIG 25, 2020

L’esperit del Concurs...

Un conjunt de més de cinquanta fotografies, expressió dels valors i les emocions que...

ABRIL 16, 2020

Cesc Escolà viu a ritme de...

COL·LEGIAT 62560 Operación Triunfo té com a responsable de la condició física dels...

ABRIL 1, 2020

Elena Díez, al capdavant del...

COL·LEGIADA 53340 Amb una important experiència municipal prèvia, ja fa temps que...