En aquest article, la doctora en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport Araceli González Lafont (col. 4355 i delegada del Col·legi a Girona), reivindica els parcs urbans de salut com a espais amb recursos accessibles i gratuïts, que ens permeten practicar activitat física a l’aire lliure a qualsevol època de l’any.
Sovint quan arriba l’estiu i disposem de més hores lliures, i el dia també és més llarg, sembla que les condicions climàtiques que caracteritzen aquest període fan menys atractiu fer exercici en llocs tancats i per això moltes vegades disminuïm la nostra activitat física. Però cal recordar que al nostre entorn més proper hi ha recursos que ens permeten seguir fent activitat física a l’aire lliure, accessibles i gratuïts, i que tenen com a objectiu la promoció d’un estil de vida actiu, la millora de la salut física, la socialització i la reducció de l’estrès. Ens referim als PARCS URBANS DE SALUT i als ITINERARIS SALUDABLES.
Segons la guia elaborada pel Dipsalut:
Parc urbà saludable: es tracta d’un circuit integrat o conjunt d’aparells ubicats en un espai a l’exterior, a poca distància entre si, de manera que formin un conjunt visible com a mínim des d’un punt.
Itinerari saludable: són recorreguts que es localitzen tant al medi natural com al medi urbà i que han estat condicionats i senyalitzats de manera permanent.
Aquests dos recursos, destinats a fer activitat física moderada, poden ser utilitzats per qualsevol persona que tingui com a objectiu la salut i no el rendiment. Per això els aparells i exercicis que es poden executar estan concebuts seguint criteris fisicoesportius i de seguretat. Hi ha parcs de vuit i dotze aparells que permeten la pràctica sigui quina sigui la condició física i una àmplia varietat de circuits de diferents distàncies i dificultats (podeu consultar-los a https://activitatfisica.dipsalut.cat/ca/parcs-i-xarxes.html).
Cada aparell disposa d’instruccions sobre com fer-los servir i recomanacions de rutines, però també es poden trobar grups guiats per un/a dinamitzador/a que permet adaptar l’exercici a les necessitats específiques de cadascú i guiar la persona interessada en l’execució correcta (consulta horaris al Consell Esportiu de la teva comarca).
RECORDA:
- A l’estiu, és millor fer exercici a primeres hores del matí i últimes de la tarda, per evitar l’exposició a altes temperatures.
- Mantén-te sempre amb una bona hidratació bevent aigua.
- Utilitza calçat adequat.
- Cal escalfar-se abans de començar a fer exercici i, un cop acabat, tornar a la calma fent estiraments.
Fer activitat física, a part dels beneficis per a la salut física i mental, també pot aporta beneficis davant la possibilitat d’establir relacions socials amb altres usuaris.
NOTA. Si detectes algun desperfecte o funcionament irregular en els aparells dels parcs, informa’n les autoritats locals per garantir les bones condicions dels aparells i evitar riscos: entre tots ajudem a fer més salutogènic el nostre entorn!
Bibliografia:
Dipsalut. Itineraris saludables i parcs urbans de salut. Aproximació metodològica al seu disseny. Girona: Diputació de Girona (sense data).
Physical Activity Guidelines Advisory Committee. 2018. Physical Activity Guidelines Advisory Committee Scientific Report. Washington, DC: U.S. Department of Health and Human Services, 2018.
Caspersen CJ, Powell KE, Christenson GM. Physical activity, exercise, and physical fitness: definitions and distinctions for health-related research. Public Health Rep. 1985;100(2):126-31.
Hallal PC, Andersen LB, Bull FC, Guthold R, Haskell W, Ekelund U, et al. Global physical activity levels: surveillance progress, pitfalls, and prospects. Lancet, 2012; 380(9838):247-57.
Araceli González Lafont és doctora en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport per la Universitat de Girona (UdG) i professora universitària a EUSES. Té llarga experiència en direcció, viabilitat i gestió del manteniment d’instal·lacions esportives, projectes de planificació d’equipaments esportius territorials i estudis sobre hàbits esportius de diferents col·lectius (escolars, universitaris i gent gran).
També és membre de l’equip organitzador dels Jocs Olímpics de Barcelona’92 en les divisions de Voluntaris i Esports i màxima responsable de les inscripcions esportives dels atletes representants dels comitès olímpics nacionals (Jocs Olímpics) i de la seu del Palau Sant Jordi (Jocs Paralímpics).
Actualment també és la delegada del COPLEFC a Girona.