Els parcs urbans de salut, una bona eina – Docusport

Share this post

En aquest article, la doctora en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport Araceli González Lafont (col. 4355 i delegada del Col·legi a Girona),  reivindica els parcs urbans de salut com a espais amb recursos accessibles i gratuïts, que ens permeten practicar activitat física a l’aire lliure a qualsevol època de l’any.

 

Sovint quan arriba l’estiu i disposem de més hores lliures, i el dia també és més llarg, sembla que les condicions climàtiques que caracteritzen aquest període fan menys atractiu fer exercici en llocs tancats i per això moltes vegades disminuïm la nostra activitat física. Però cal recordar que al nostre entorn més proper hi ha recursos que ens permeten seguir fent activitat física a l’aire lliure, accessibles i gratuïts, i que tenen com a objectiu la promoció d’un estil de vida actiu, la millora de la salut física, la socialització i la reducció de l’estrès. Ens referim als PARCS URBANS DE SALUT i als ITINERARIS SALUDABLES.

 

Segons la guia elaborada pel Dipsalut:

Parc urbà saludable: es tracta d’un circuit integrat o conjunt d’aparells ubicats en un espai a l’exterior, a poca distància entre si, de manera que formin un conjunt visible com a mínim des d’un punt.

Itinerari saludable: són recorreguts que es localitzen tant al medi natural com al medi urbà i que han estat condicionats i senyalitzats de manera permanent.

Aquests dos recursos, destinats a fer activitat física moderada, poden ser utilitzats per qualsevol persona que tingui com a objectiu la salut i no el rendiment. Per això els aparells i exercicis que es poden executar estan concebuts seguint criteris fisicoesportius i de seguretat. Hi ha parcs de vuit i dotze aparells que permeten la pràctica sigui quina sigui la condició física i una àmplia varietat de circuits de diferents distàncies i dificultats (podeu consultar-los a https://activitatfisica.dipsalut.cat/ca/parcs-i-xarxes.html).

Cada aparell disposa d’instruccions sobre com fer-los servir i recomanacions de rutines, però també es poden trobar grups guiats per un/a dinamitzador/a que permet adaptar l’exercici a les necessitats específiques de cadascú i guiar la persona interessada en l’execució correcta (consulta horaris al Consell Esportiu de la teva comarca).

 

RECORDA:

  • A l’estiu, és millor fer exercici a primeres hores del matí i últimes de la tarda, per evitar l’exposició a altes temperatures.
  • Mantén-te sempre amb una bona hidratació bevent aigua.
  • Utilitza calçat adequat.
  • Cal escalfar-se abans de començar a fer exercici i, un cop acabat, tornar a la calma fent estiraments.

Fer activitat física, a part dels beneficis per a la salut física i mental, també pot aporta beneficis davant la possibilitat d’establir relacions socials amb altres usuaris.

 

NOTA. Si detectes algun desperfecte o funcionament irregular en els aparells dels parcs, informa’n les autoritats locals per garantir les bones condicions dels aparells i evitar riscos: entre tots ajudem a fer més salutogènic el nostre entorn!

 

Bibliografia:

Dipsalut. Itineraris saludables i parcs urbans de salut. Aproximació metodològica al seu disseny. Girona: Diputació de Girona (sense data).

Physical Activity Guidelines Advisory Committee. 2018. Physical Activity Guidelines Advisory Committee Scientific Report. Washington, DC: U.S. Department of Health and Human Services, 2018.

Caspersen CJ, Powell KE, Christenson GM. Physical activity, exercise, and physical fitness: definitions and distinctions for health-related research. Public Health Rep. 1985;100(2):126-31.

Hallal PC, Andersen LB, Bull FC, Guthold R, Haskell W, Ekelund U, et al. Global physical activity levels: surveillance progress, pitfalls, and prospects. Lancet, 2012; 380(9838):247-57.

https://www.sanidad.gob.es/areas/promocionPrevencion/actividadFisica/guiaPadresMadres/beneficiosActividadFisica.htm

 

Araceli González Lafont és doctora en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport per la Universitat de Girona (UdG) i professora universitària a EUSES. Té llarga experiència en direcció, viabilitat i gestió del manteniment d’instal·lacions esportives, projectes de planificació d’equipaments esportius territorials i estudis sobre hàbits esportius de diferents col·lectius (escolars, universitaris i gent gran).

També és membre de l’equip organitzador dels Jocs Olímpics de Barcelona’92 en les divisions de Voluntaris i Esports i màxima responsable de les inscripcions esportives dels atletes representants dels comitès olímpics nacionals (Jocs Olímpics) i de la seu del Palau Sant Jordi (Jocs Paralímpics).

Actualment també és la delegada del COPLEFC a Girona.

Comparteix:

Related Post

JULIOL 9, 2024

Sara Carmona,...

Sara Carmona Hernando (col. 13955), ambaixadora de marques com Nike, Trek, Polar,...

JUNY 6, 2024

Activitat física i millora...

Marina Patricia De Luca (col. 52693), doctora en Tecnologia Educativa per la Universitat...

FEBRER 15, 2024

“Un jugador enfadat o...

Irene Pellicer Royo (col. 10073) va entrar en contacte amb l’esport a través de la...

MAIG 15, 2023

Les lesions en noies joves...

Un 41% de les noies catalanes que practiquen esports d’equip pateix alguna lesió que...

FEBRER 21, 2023

“L’esport fomenta factors...

L’activitat física com a forma d’inclusió de persones en situació...

GENER 26, 2023

“Qualsevol activitat...

Entrevista a la Dra. Anna Puig Ribera, col·legiada 8989. La Dra. Anna Puig Ribera té a...