El rendiment en natació en aigües obertes – Docusport

Share this post

Amb aquest article, seguim la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any passat van rebre l’ajuda econòmica del COPLEFC, destinada a facilitar el compliment de la investigació i l’obtenció del títol de doctorat de les i els investigadors. Podeu consultar l’article anterior en aquest enllaç.

 

Factors que determinen l’optimització del rendiment en natació d’aigües obertes: influència de la tàctica i l’estratègia de carrera, per Luis Rodríguez Adalia (col. 13661).

La popularitat de la natació en aigües obertes ha anat augmentant al llarg de les últimes dècades, especialment des que va ser inclosa en el programa dels Jocs Olímpics el 2008. No obstant això, hi ha hagut molt poques recerques que examinin les característiques dels millors nedadors de l’especialitat, especialment en les distàncies oficials de competició (5 km, 10 km i 25 km). Per tant, és necessari continuar estudiant i determinant els perfils de rendiment dels millors nedadors per optimitzar-ne l’entrenament i maximitzar-ne el rendiment.

Per això, l’objectiu d’aquesta tesi és examinar alguns dels factors que determinen el rendiment en natació en aigües obertes, especialment aquells relacionats amb la tàctica i l’estratègia de carrera en nedadors d’elit masculins i femenins.

Amb aquest objectiu s’ha fet una anàlisi de l’estratègia de carrera dels medallistes i els finalistes del Campionat del Món 2017 (Article I) i posteriorment s’han descrit les variacions de freqüència de cicle durant les proves i la seva relació amb el resultat final (Article II). Per últim, s’ha valorat si l’experiència competitiva en proves d’alt nivell (Campionats del Món i Jocs Olímpics) influeix sobre el resultat final i la relació que pot tenir aquesta experiència amb l’edat de màxim rendiment per als nedadors d’aigües obertes (Article III).

Els principals resultats d’aquesta tesi suggereixen que:

a) els millors nedadors en aigües obertes adquireixen un perfil de prova negatiu en qualsevol de les tres distàncies (5 km, 10 km i 25 km), sent la capacitat d’augmentar la velocitat en l’última part de la prova el tret determinant dels medallistes (p<0,05);

b) els millors nedadors no mostren valors diferents de freqüència que la resta de nedadors, però tenen una major capacitat de modificar la freqüència de cicle al llarg de la cursa, tot arribant a incrementar-la fins a un 10% en la prova de 10 km i fins a un 30% en la prova de 25 km;

c) l’edat a la qual s’aconsegueix el màxim rendiment en natació d’aigües obertes és de 27,40 anys en dones i 28,94 en homes; i

d) per a aconseguir els llocs de finalista i medallista en competicions d’alt nivell és important tenir una experiència competitiva prèvia en aquesta mena de proves (R2=0,157).

Aplicacions pràctiques

Les aplicacions pràctiques de l’estudi són les següents:

1. Els programes d’entrenament de proves de natació en aigües obertes haurien d’incloure aquells aspectes tècnics i tàctics que permetin estalviar la major quantitat d’energia possible en la primera part de la prova i desenvolupar una natació eficient.

2. El coneixement de la dinàmica de braçada dels nedadors i nedadores de natació en aigües obertes permetrà als entrenadors modelar des d’un punt de vista tècnic el patró de natació dels seus esportistes.

3. El coneixement de l’edat de màxim rendiment i la necessitat d’una experiència prèvia en competicions d’alt nivell pot ajudar les organitzacions esportives a optimitzar les inversions en alt nivell i dirigir-les cap als nedadors joves amb talent.

Podeu consultar la tesi completa en aquest enllaç.

 

 

Luis Rodríguez Adalia (col. 13661) és llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i entrenador superior de natació i entrenador nacional de triatló. Actualment és director tècnic de natació de la Federació Catalana de Natació (FCN), professor de l’Escola de Tècnics de la FCN i membre del Grupo de Investigación en Rendimiento Deportivo de la Universidad de Castilla-La Mancha. Va ser responsable del programa de tecnificació de la FCN al CAR de Sant Cugat en el període 2006-2020.

Comparteix:

Related Post

NOVEMBRE 21, 2023

“No hi ha esport sense...

En aquest article, el filòleg i responsable dels àmbits d’esport i mobilitat del...

NOVEMBRE 2, 2023

La monitorització esportiva

Amb aquest article, finalitzem la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any passat van...

SETEMBRE 29, 2023

El benestar emocional a...

Amb aquest article, seguim la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any passat van...

SETEMBRE 14, 2023

El rendiment dels esquiadors...

Amb aquest article, seguim la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any passat van...

JULIOL 27, 2023

Els projectes...

En aquest article, el Dr. Eric Roig Hierro (associat 042272) i el Dr. Albert Batalla...

JULIOL 18, 2023

Els esdeveniments esportius...

Amb aquest article seguim la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any passat van...