El bullying a l’esport i a l’Educació Física – Docusport

Share this post

Aquest article és una nova entrega de la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any 2023 van rebre l’ajuda econòmica del COPLEFC, destinada a facilitar el compliment de la investigació i l’obtenció del títol de doctorat de les i els investigadors col·legiats del COPLEFC. En aquest enllaç, podeu consultar l’entrada anterior de la sèrie.

 

Xènia Ríos Sisó (col. 8372). “El bullying a l’esport i a l’Educació Física. Una aproximació des de la perspectiva de les víctimes de bullying en el context esportiu, dels entrenadors i les entrenadores, i del futur personal docent d’Educació Física”. Universitat de Barcelona.

L’assetjament escolar o bullying és una problemàtica d’abast mundial i un fenomen d’inquietud internacional. En l’última dècada han aparegut nombrosos estudis que s’han dedicat a analitzar la problemàtica en el context escolar, tot convertint-se en una temàtica d’interès en l’àmbit de la recerca. El bullying, però, es desenvolupa més enllà dels centres educatius, essent present en altres entorns on infants i adolescents conviuen i interactuen, com pot ser el context esportiu. En aquest sentit, darrerament han aparegut estudis que s’han dedicat a analitzar el fenomen del bullying a l’entorn esportiu, així com també a l’àrea de l’Educació Física (EF).

 

Més enllà del fet diferencial que hi ha quant a la finalitat d’ambdós contextos, la realització d’EF als centres educatius i el desenvolupament d’activitats esportives extraescolars comparteixen certes similituds pel que fa, per exemple, a l’espai on es desenvolupen les sessions (espais oberts, poliesportius, etc.), al tipus d’activitats que es duen a terme (jocs motrius, activitats esportives, etc.), al possible ús del vestidor i a les interaccions freqüents que poden establir-se entre les persones practicants i al contacte físic que poden portar implícites.

Amb tot, aquesta tesi doctoral té l’objectiu elaborar un diagnòstic del bullying en el context de l’esport i de l’EF a partir de les experiències de les víctimes en el context esportiu, del coneixement dels entrenadors i entrenadores respecte d’aquest fenomen, i de la formació i percepció que disposa el futur personal docent d’EF pel que fa a la problemàtica del bullying.

Aquesta és una tesi constituïda per un compendi de tres investigacions que es concreten de la següent manera:

  • La primera investigació persegueix l’objectiu d’elaborar un diagnòstic de bullying en el context de l’esport formatiu des de la perspectiva de les víctimes. Els resultats d’aquest estudi demostren la presència de bullying de caràcter físic, verbal i social en el context esportiu, essent el vestidor l’espai on es desenvolupen més sovint aquests tipus de comportaments. A més, es concreta que les víctimes de bullying a l’esport, com a conseqüència d’aquesta experiència que viuen, pateixen efectes negatius, tant a curt com a llarg termini.
  • El segon estudi va ser realitzat amb la intenció de valorar el coneixement sobre el bullying dels entrenadors i entrenadores d’esport formatiu. La investigació en aquest cas conclou que, en general, es detecta poc coneixement entre els entrenadors i les entrenadores sobre el bullying. Amb tot, es posa en relleu la necessitat que aquests agents disposin de més formació específica sobre la qüestió, i es considera necessari articular programes formatius entre els entrenadors i entrenadores on s’exposi, amb detall, el fenomen de bullying a l’entorn esportiu, així com també estratègies preventives que es puguin adoptar, directament al seu grup d’esportistes o proposant accions més globals del propi club o entitat esportiva.
  • I, finalment, la tercera investigació tenia com a propòsit principal conèixer les creences que té el futur personal docent d’EF sobre el bullying, analitzar-ne la formació i identificar les estratègies de què disposaven sobre l’abordatge de la problemàtica. L’estudi suggereix la necessitat d’incorporar la temàtica del bullying als plans d’estudis universitaris del futur personal docent d’EF, on s’especifiquin aspectes teòrics relacionats amb la conceptualització del fenomen, s’hi proporcionin estratègies i recursos específics per prevenir-lo i que presentin pautes clares d’intervenció davant la detecció d’un cas.

Després de les tres investigacions, es posa de manifest la necessitat de dissenyar, aplicar i valorar programes per acarar la problemàtica del bullying a l’esport i a l’EF, així com articular formació entre entrenadors i entrenadores i entre el futur personal docent d’EF sobre la temàtica.

 

Pots consultar la tesi completa en aquest enllaç.

 

Xènia Ríos Sisó (col. 62951), és doctora per la Universitat de Barcelona (UB), graduada en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE) i Màster de Formació del Professorat amb especialitat en Educació Física per la Universitat de Barcelona (UB) i l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC). També és professora lectora del Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigadora del Grup de Recerca Social i Educativa de l’Activitat Física i l’Esport (GISEAFE). Així mateix, és vicepresidenta de PDA bullying (prevenció, detecció i actuació davant l’assetjament entre iguals), membre de la Red de Investigación Bullying y Deporte (finançat pel CSD.

Comparteix:

Related Post

FEBRER 3, 2025

L’entrenament de la...

Aquest article és l’última entrega de la sèrie sobre les tesis doctorals que...

GENER 16, 2025

La creativitat en el futbol

Aquest article és una nova entrega de la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any...

DESEMBRE 2, 2024

Anàlisi de les titulacions...

Aquest article és una nova entrega de la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any...

NOVEMBRE 20, 2024

La salut en nens, nenes i...

Aquest article és una nova entrega de la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any...

NOVEMBRE 19, 2024

L’entrenament en joves...

Aquest article és una nova entrega de la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any...

NOVEMBRE 6, 2024

Els millors TFGs en CAFiE del...

El COPLEFC promou i premia la recerca. En aquest segon article de la sèrie presentem els...