Incidència de l’esport en el lideratge empresarial a Catalunya – Docusport

Share this post

¿Hi ha alguna relació entre la trajectòria esportiva d’una persona i el lideratge que exerceix ja d’adult a nivell empresarial? Aquesta és una de les preguntes que intentarà respondre la tesi doctoral de Verònica Riera (col. 52576) per a la qual es demana col·laboració.

La raó de l’estudi és que sempre he cregut que l’esport, més enllà dels beneficis a nivell de salut que tothom sap, influeixen en el desenvolupament de la persona. Vaig buscar alguns estudis i efectivament hi havia qui ja ho havia anat mirant. D’altra banda, el lideratge dins les organitzacions sempre m’ha fascinat, i com que vaig viure uns anys als Estats Units i allà es dona molta importància al fet d’haver estat capitana al teu equip d’esports…, em vaig acabar preguntant si l’esport influeix d’alguna manera en el desenvolupament del lideratge.

Als Estats Units es dona molta importància a ser la capitana del teu equip esportiu

A més a més, vam fer una prova pilot amb 29 estudiants de cicles formatius i el resultat va ser que els sis alumnes que la resta d’estudiants considerava els líders de les classes, tenien el mateix perfil esportiu. Es tracta d’un perfil que no predomina a la població, és residual, perquè són persones que han fet molt d’esport, tant individual com col·lectiu, com competitiu i no competitiu i sempre més d’un esport. 

Amb el títol provisional d’Incidència de l’esport en el lideratge efectiu del sector empresarial a Catalunya. Anàlisi a partir de la trajectòria esportiva i les competències emocionals i socials, la recerca té el suport del GRIES (Grup de Recerca i Innovació sobre Esport i Societat) de la Facultat de Blanquerna i la col·laboració d’ESADE de la Universitat Ramon Llull. Més concretament, l’autoria correspon com a investigadora principal a la nostra companya Verònica Riera Batalla (col. 52576), membre del GRIES i participant del programa de Doctorat en Ciències de l’Educació i de l’Esport de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport (FPCEE) de Blanquerna de la Universitat Ramon Llull (URL), i es du terme sota la supervisió del Dr. Joan Manuel Batista-Foguet, cap de recerca del grup Leadership Development Research Centre (GLEAD) d’ESADE i la Dra. Marta Moragas, directora del grau de CAFiE, membre del GRIES i professora de la FPCEE de Blanquerna.

Aquesta recerca pretén examinar una mostra representativa formada pels mànagers del sector esportiu a Catalunya i una mostra representativa formada pels mànagers del sector empresarial no esportiu també a Catalunya, a fi de poder acomplir l’objectiu d’analitzar i mesurar la incidència de la pràctica esportiva en el lideratge efectiu dels mànagers del sector empresarial de Catalunya.

El procediment

La recerca s’estructura en tres fases: en la primera s’administrarà el test Sport Trajectory Questionnaire (STQ) als participants i en funció de les dades recollides, es crearan uns perfils de practicant que categoritzaran els diferents tipus de trajectòries esportives.

En aquesta primera fase de la recerca es necessita una mostra molt gran de persones que col·laborin emplenant el qüestionari sobre la seva trajectòria esportiva.

La primera fase de l’estudi corresponent a l’administració del qüestionari STQ-L es durà a terme fins a l’1 de setembre

Avui dia si preguntéssim a la població quin és per a ells el problema més greu de salut, la gran majoria contestaria que la COVID-19. Però si reflexionem, ens adonaríem, tal com afirmen molts professionals de la salut, que aquesta malaltia s’agreuja especialment en pacients amb patologies relacionades amb el sedentarisme i l’alimentació, com ara la hipertensió arterial, la diabetis i l’obesitat.

La segona fase consistirà en l’administració del test Emotional and Social Compentence Inventory (ESCI), per tal d’avaluar les competències emocionals i socials dels mànagers. Els resultats es contrastaran amb els perfils de practicant i s’analitzarà la relació existent entre un aspecte i l’altre.

Finalment, la tercera fase consistirà en l’avaluació dels trets de personalitat per mitjà del test NEO-Ffi, que permetrà descartar la possible variable estranya de l’estudi.

A partir de les dades obtingudes en els diferents qüestionaris serà possible l’anàlisi que permetrà estudiar i determinar la relació entre les dimensions pràctica esportiva i lideratge amb l’objectiu de donar resposta a les preguntes formulades en la recerca.

El qüestionari STQ-L permet establir perfils esportius

Els instruments

El qüestionari STQ està dissenyat ad hoc per a la recerca. Es tracta d’un qüestionari administrat en línia, que s’ha de respondre individualment a través de l’enllaç següent i que recull tota la informació sobre la trajectòria esportiva d’una persona. Té una durada aproximada de 5-10 minuts. ENLLAÇ.

Participa-hi!

El qüestionari ESCI + ST és un instrument validat i molt utilitzat en el sector empresarial quepermet analitzar les competències emocionals i socials dels participants, així com el seu estil de lideratge (amb elements com empatia, treball en equip, autoconeixement, etc.). Es tracta d’un instrument en línia 360°, la qual cosa significa que cada persona, a més de fer el qüestionari individualment triarà entre 3-5 persones del seu entorn perquè el responguin en relació amb aquella persona. Té una durada aproximada de 20 minuts.

I per a la tercera fase de la recerca, el test NEO-Ffi és una versió reduïda d’una qüestionari per veure, a nivell general, els trets de personalitat d’un individu (obertura, amabilitat, neuroticisme, etc.). Aquest qüestionari serà administrat personalment i s’haurà de retornar omplert ja sigui en mà o a través del correu electrònic.

Assolir el cim, superar reptes, tenir capacitat de lideratge…
Caràcter voluntari de participació

La participació a l’estudi és, lògicament, voluntària i l’adhesió pot ser interrompuda en qualsevol moment de la recerca sense cap repercussió personal ni professional. Els participants tenen dret a fer totes les pregunten que els semblin pertinents respecte de les característiques de l’estudi i de la seva pròpia participació en aquest.

Confidencialitat

El fitxer de dades recollides durant l’estudi està sota la responsabilitat del grup investigador davant del qual es podran exercir en tot moment els drets que estableix la Llei 3/2018, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals. La confidencialitat de les dades queda garantida i cap nom serà revelat. Les dades recollides durant la recerca són d’ús exclusiu de l’equip investigador per poder dur a terme la recerca i verificar o falsejar les hipòtesis plantejades. L’imprès de consentiment informat segueix les normes contingudes a la Declaració d’Hèlsinki, així com la informació estipulada en el Títol I, article 12 del Reial Decret 561/1993 del 16 d’abril.

Verònica Riera Batalla (col. 52576)
  • Llicenciada en CAFiE (2007-2011) per Blanquerna (URL)
  • Professora de la Facultat Blanquerna de la Universitat Ramon

 

Comparteix:

Related Post

NOVEMBRE 21, 2023

“No hi ha esport sense...

En aquest article, el filòleg i responsable dels àmbits d’esport i mobilitat del...

NOVEMBRE 2, 2023

La monitorització esportiva

Amb aquest article, finalitzem la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any passat van...

OCTUBRE 19, 2023

El rendiment en natació en...

Amb aquest article, seguim la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any passat van...

SETEMBRE 29, 2023

El benestar emocional a...

Amb aquest article, seguim la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any passat van...

SETEMBRE 14, 2023

El rendiment dels esquiadors...

Amb aquest article, seguim la sèrie sobre les tesis doctorals que l’any passat van...

JULIOL 27, 2023

Els projectes...

En aquest article, el Dr. Eric Roig Hierro (associat 042272) i el Dr. Albert Batalla...