Elena Díez, al capdavant del CEG – Docusport

Share this post

COL·LEGIADA 53340

Amb una important experiència municipal prèvia, ja fa temps que trepitja territori, ni més ni menys que tota la comarca que envolta Girona, i ens parla de la importància i vitalitat del Consell Esportiu del Gironès que dirigeix ja fa vuit anys.

-Quants anys fa que ets al capdavant del Consell Esportiu del Gironès (CEG)? 

-Aquest mes de febrer he fet vuit anys.

-Mentre estudiaves la llicenciatura, ¿vas creure que treballar en un Consell Esportiu podria ser una sortida professional? ¿Tenies clar que volies dedicar-te a la gestió esportiva? 

-La gestió esportiva, la vaig triar com a especialitat a la carrera. D’entrada no les tenia totes, però he de dir que a mesura que vaig anar aprofundint en la matèria, em va anar enganxant. Veure el món dels consells esportius com una possible sortida no m’ho vaig plantejar mai… De fet, coneixia molt poc la seva realitat fins que em va arribar l’oferta de feina.

Creus que els consells esportius són uns desconeguts per a la ciutadania?

-El sistema esportiu a Catalunya és molt ric i divers. Un dels grans eixos d’aquest sistema és l’esport escolar, que principalment impulsem els consells esportius treballant de forma molt propera amb els centres educatius i les entitats esportives a cadascuna de les comarques. Sí que és cert, però, que ens cal fer encara molta pedagogia per situar els consells esportius en l’univers esportiu.

-Explica i situa’ns, què és un Consell Esportiu, De qui depèn, qui en forma part, els recursos econòmics?…

-El Consell Esportiu és una entitat privada sense ànim de lucre. És un organisme comarcal de caràcter assembleari. L’Assemblea dels Consells Esportius està formada per tots els ajuntaments de la comarca, el Consell Comarcal, els centres educatius o les associacions esportives escolars i totes les entitats esportives que participen de la seva activitat.

Els recursos econòmics del Consell Esportiu del Gironès provenen tant de finançament propi, mitjançant els diferents programes que desenvolupem, com també de subvencions del Consell Català de l’Esport, de la Diputació de Girona i del Consell Comarcal per al desenvolupament de l’activitat física i esportiva al nostre territori i per a programes concrets de promoció esportiva.

-Com es decideixen les accions que es portaran a terme al Consell Esportiu?

-Segons el que pauten els estatuts del Consell Esportiu, l’Assemblea formada pels diferents estaments escull els representants a la Comissió Directiva, que és l’òrgan de gestió i administració. Així, la Comissió Directiva és la que estableix les línies estratègiques i les prioritats del Consell Esportiu i l’equip tècnic és qui les transforma en acció.

-Quins són els serveis que oferiu? A part dels ajuntaments, ¿treballeu amb altres ens i entitats?…

-Som un ens comarcal i estem a disposició de tots els agents esportius del nostre territori, això ens implica amb tots els ajuntaments, però també tenim un contacte molt directe amb els clubs i les entitats esportives, així com els centres educatius de la comarca. Els nostres programes esportius, tant s’esdevenen dins l’horari escolar (activitats lectives amb els centres educatius), com en la franja extraescolar, que treballem tant amb els centres educatius com amb els clubs i les entitats esportives de la comarca.

El Consell Esportiu té diferents eixos d’actuació, però de forma sintètica podem parlar de la competició, la promoció i la formació. Pel que fa a la competició, estem parlant de les lligues esportives que organitzem, tant d’esports d’equip (bàsquet, futbol, hip hop, etc.), com dels individuals (gimnàstica artística, gimnàstica rítmica, patinatge artístic, natació, etc.). El conjunt d’aquestes lligues engloba tant el perfil escolar com el de persones adultes i discapacitats. L’eix de promoció, que és el més genèric i amb un univers més ampli, recull tot el que és promoció esportiva, hàbits saludables, sensibilització amb l’esport adaptat, esport femení, etc. El darrer gran eix, el de la formació, és el que actualment està creixent més i estem desenvolupant a consciència; els valors de l’esport, recursos per al professorat d’Educació Física, formació continuada i assessorament per a entitats esportives i ajuntaments, escola de Tutors de Joc, el curs de monitor dinamitzador poliesportiu. Un gran ventall d’oferta formativa!

Elena Díez, primera per l’esquerra, amb l’equip del CEG donant suport a la Jornada de l’Esport Femení del dia 8 de març a Girona

-Què significa dirigir un Consell Esportiu?

-Significa acompanyar-me d’un gran equip de professionals, a qui ens apassiona el món de l’activitat física i l’esport, que treballem fent molta pinya, amb qui comparteixo una bona pila d’hores i amb qui creixo cada dia com a professional i com a persona..

Amb quins reptes et trobes en el dia rere dia?

-El Consell Esportiu és una entitat complexa i polièdrica, que demana molta implicació i motivació de l’equip. Tots ens l’hem de fer una mica nostre i sentir-nos compromesos amb la tasca. És una feina exigent amb pics de força intensitat en diferents moments de l’any i de vegades no és fàcil fer-ho seguir tot. Per això ens hi ajuda treballar molt engranat tot l’equip.

-En els vuit anys que portes al capdavant del Consell Esportiu del Gironès quina evolució has percebut a l’entitat?

-Arribar a la direcció del Consell Esportiu va ser un gran repte en molts sentits. Ara fa vuit anys el Consell patia les conseqüències de la crisi econòmica i no va ser gens fàcil, d’entrada. Però vam aixecar la mirada i vam anar a recórrer la comarca, conèixer-la i apropar-nos a cadascun dels municipis. El Consell Esportiu estava centrat en els Jocs Esportius Escolars de Catalunya i hem intentat obrir mires i ampliar les línies d’actuació a tot el que és promoció esportiva i hàbits de vida saludables.

La població escolar és un dels col·lectius destinataris del Consell Esportiu del Gironès

-Així doncs, a part de les competicions i/o trobades escolars, en quins altres projectes treballeu? 

-Estem treballant per donar servei als ajuntaments del Gironès i per oferir assessorament a les entitats esportives de la comarca. La nostra intenció és que uns i altres ens reconeguin com un gran aliat  pel que fa a la matèria esportiva del territori.

En aquest sentit, aquest curs hem engegat una línia de formació que pretén facilitar la tasca diària i de primera línia que fan les entitats i els ajuntaments de la comarca. La intenció és posar eines i recursos al seu abast per ajudar-los en les seves mancances i necessitats. També estem consolidant, a través de la formació, la figura del monitor dinamitzador poliesportiu, que és la titulació mínima en l’àmbit esportiu amb accés al Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya (ROPEC).

-Els projectes i les accions del CEG, a qui s’adrecen?

-L’eix principal és l’esport escolar, però des dels Consells Esportius treballem per a la promoció de l’activitat física i esportiva i l’adquisició d’hàbits de vida actius i saludables. Com ja he comentat, estem treballant per acostar-nos encara més a l’àmbit local per treballar conjuntament i sumar recursos i esforços en la promoció de l’activitat física i esportiva a totes les franges d’edat i fer-ho plegats amb entitats esportives i ajuntaments.

-Quins projectes destaques de tots els que porteu a terme? 

-És una pregunta de resposta difícil, perquè triar-ne un és complicat. Tots els projectes que han vist la llum és perquè hi creiem i pensem que són necessaris. Però potser m’aturaria en el GAME, és a dir, Gironès Activitats Multiesportives Escolars. Es tracta d’un programa que estem impulsant arreu de la comarca mirant de treballar per àrees d’influència amb els centres educatius d’una mateixa zona, amb una única planificació multiesportiva per donar a conèixer diferents disciplines esportives o activitats físiques fora de l’horari lectiu. És un treball transversal i de cohesió amb els centres educatius implicats a cadascuna de les zones en què, a banda de les sessions setmanals, s’organitzen trobades intercentres que resulten molt enriquidores, perquè entre altres coses, permeten augmentar la motivació de l’alumnat participant, ampliar el seu cercle social relacionant-se amb altres joves i fidelitzar-los a la pràctica esportiva amb una oferta de continuïtat.

-Els Consells Esportius us heu posicionat en contra de la ILP que promou la UFEC…

-Totalment. Es tracta d’una iniciativa presentada de forma unilateral que mira només per a una part del sector esportiu i que, a més, l’afebleix perquè pretén privatitzar-lo. Al meu entendre, els recursos i les polítiques esportives s’han de gestionar des de l’Administració pública i mai des d’una entitat privada. Una nova Llei de l’esport no és un simple tràmit, és quelcom que afecta de forma directa tots els agents que estem vinculats al sector esportiu i, òbviament, per extensió tota la ciutadania. Cal actualitzar la Llei de l’esport, sí, però sempre comptant amb totes les mirades, deixant de banda l’oportunisme i mirant d’aconseguir un acord de consens que sigui el més beneficiós possible per a totes les parts. 

* * *

RAS i CURT. Elena Díez 

És graduada en CAFiE (INEFC Barcelona, 2004-2007), abans d’aterrar a les comarques de Girona va treballar a l’IIBE de l’Ajuntament de Barcelona, a la direcció d’Esdeveniments Esportius i de Promoció Esportiva al llarg de cinc anys, coordinant esdeveniments de primer nivell. Durant els Campionats Europeus d’Atletisme 2010 a Barcelona, va ser la directora del Complex Esportiu de la Mar Bella, la instal·lació principal d’entrenaments d’aquell esdeveniment. I després va arribar a Girona.

  • Acció o reflexió? L’acció reflexionada.
  • Mar o muntanya? Totes dues! No n’hi ha una sense l’altra.
  • Un esport… Nedar em connecta molt amb mi mateixa.
  • Un lloc… El Carlit des de les Bulloses.
  • Una data… El dia que vaig ser mare.
  • L’hora del dia preferida… L’albada i la posta de sol són moments màgics i de molta consciència. Un dia que neix, un dia que acaba…
  • Una pel·lícula… Amelie.
  • Un llibre… Lesbos, a cor obert. Un llibre d’actualitat, que explica la crisi dels refugiats amb molta sensibilitat.
  • Una cançó… No puc triar-ne una, però que sigui de la Sílvia Pérez Cruz.
  • Un menjar… Els formatges són la meva perdició!
  • Un lloc on viure… Segons el moment vital. Ara i aquí, Banyoles.
  • Un lloc per anar de vacances… Em criden molt el Japó i el Nepal.
  • Què en destaques, d’una persona… M’encanten les persones que desprenen energia i tenen inquietuds.
  • Què en detestes, del caràcter d’una persona… Que no tingui respecte.
  • Un somni… Avui i que l’avui sigui per molts anys i envoltada de la meva gent!

* * *

Entrevista efectuada per Marti Valverde (col. 10029), de la Delegació del COPLEFC a Girona.

Comparteix:

Related Post

MARç 20, 2024

“Per un Col·legi fort,...

Pere Manuel Gutiérrez (col. 8570) va revalidar, en les eleccions del 31 de gener...

DESEMBRE 13, 2023

“Quan corro és quan penso...

Alícia Martínez Jiménez (col. 69475) té 68 anys, però ocupa el temps fent dues...

JUNY 28, 2023

“La gamificació pren cada...

Anaïs Buffa Arroyo (col. 68158) ha estat una de les guardonades amb el premi a millor...

GENER 27, 2021

“Secció COPLEFC” a...

Durant el confinament, en una de les reunions de treball amb totes les delegacions del...

MAIG 25, 2020

L’esperit del Concurs...

Un conjunt de més de cinquanta fotografies, expressió dels valors i les emocions que...

ABRIL 16, 2020

Cesc Escolà viu a ritme de...

COL·LEGIAT 62560 Operación Triunfo té com a responsable de la condició física dels...