Mitja vida dedicada a l’atletisme, i molta energia per seguir aportant i transformant aquest univers. Jèssica Bonet (col. 10.805) és entrenadora, divulgadora, professora i una atleta amb èxits a les seves espatlles, com ara el campionat d’Espanya de cros en categoria júnior. Però també és una emprenedora que fa dotze anys va posar en marxa Run4you, un projecte d’entrenament per al running que destaca, entre d’altres, per oferir grups només integrats per dones. Tot i néixer amb l’objectiu específic d’entrenar corredores per a la Cursa de la Dona de Barcelona, avui segueix actiu i guia tant corredors que es volen iniciar en l’esport com d’altres que busquen millorar. Ha col·laborat en mitjans com RAC1, on feia divulgació per millorar la pràctica esportiva arreu, i defensa que, al nostre país, potser encara no s’ha trobat el model que atrau i enganxa les dones a fer esport de forma habitual.
Has estat (i ets) tant atleta, com entrenadora d’atletisme, entrenadora personal, i també creadora d’un projecte d’entrenament en la disciplina com és Run4you. Què significa córrer per a tu?
Córrer per mi és sentir-me lliure, desconnectar del món i connectar amb el cos, esforç, sacrifici, recompensa, alegria,… moltes sensacions que depenent del dia són més o menys intenses, però que sempre em fan sentir bé.
Què has après de l’atletisme de competició i resistència que t’hagi servit en la resta d’àmbits de la teva vida? (professional, personal, etc.).
Vaig estar molt anys fent atletisme de competició i sempre he pensat que em va servir per adquirir uns hàbits de vida que després m’han ajudat a per estudiar, treballar, etc.El fet de tenir una rutina d’entrenament diària, haver-te d’esforçar en totes les sessions perquè vols aconseguir un objectiu, i que a vegades aquest no arribi t’ensenya a ser constant, a tenir força de voluntat, a voler millorar, a practicar la tolerància a la frustració, a ser resilient i respectar a l’oponent. Estic segura que moltes de les coses que he fet no les hauria dut a terme si no hagués fet molts anys atletisme. Com a professora cada vegada veig més que l’esforç i la tolerància a la frustració són valors que van a la baixa; potser que els nostres infants i adolescents practiquessin més esport ens hi ajudaria.
“Córrer, per a mi, és sentir-me lliure, desconnectar del món i connectar amb el cos”
Què aconsellaries a algú que es vol iniciar a córrer (o món del running) perquè comencés a entrenar-se de forma segura? Quins són els principals errors que es cometen quan es comença a practicar esport?
Des del meu punt de vista, el primer és saber que estàs bé de salut; si això està correcte, endavant. T’aconsello que si vols començar et posis en mans d’un professional, que t’assessori, que et faci entrenar de manera progressiva i d’aquesta manera minimitzarem el risc de lesions i aconseguiràs ser constant i crear la necessitat de fer exercici cada dia.Els principals errors són voler entrenar massa i obtenir resultats massa ràpid; per exemple, començar a córrer avui i voler fer una marató en 3 mesos. També oblidar-nos d’entrenaments complementaris a l’esport com poden ser la força, la mobilitat articular, etc. El cos necessita una adaptació, que és un procés llarg i constant. I finalment, i no menys important, gaudir del que fas, que no sigui una obligació, sinó un moment de desconnexió.
Quina ha estat la teva experiència com a organitzadora de curses i esdeveniments esportius?
He col·laborat en l’organització de curses i en diversos esdeveniments esportius. Curses com la Salomon Run BCN, o nombrosos events com els entrenaments que es feien per la Cursa de Bombers quan l’organitzava NIKE, en l’Adidas Running Day (event que es realitzava per tot Espanya) els entrenaments de la Cursa de la Dona de Barcelona, test de producte de diverses marques esportives, etc. Els esdeveniments esportius tenen un format molt interessant, per a mi, sobretot si es fan a petita escala, ja que en certa manera encomanes la teva passió per l’esport i que, per tant, pots motivar els participants.
Vas estar durant un temps com a assessora d’un programa radiofònic? Era els dissabtes “ben d’hora ben d’hora”. Creus que fan prou els mitjans per difondre estils de vida saludables i actius?
Sí, vaig estar 3 temporades a La Primera Pedra de RAC1 amb una secció per fomentar la pràctica esportiva, va ser molt interessant poder tenir aquest altaveu encara que fos a les 6 del matí. Però penso que ens queda molta feina per fer, moltes vegades des dels mitjans de comunicació i sobretot les xarxes socials es tendeix a fer difusió de l’esport només per un tema estètic i aquest no ha de ser el missatge. I sent crítica, no estic d’acord que es parli bàsicament d’esports majoritaris i tampoc que encara no sàpiguen que a les escoles i als instituts fem educació física, no gimnàstica, això també clama al cel. Estic convençuda que si des dels mitjans dediquessin una càpsula d’exercici de 15 minuts diaris perquè la gent comencés des de 0, seria una fantàstica iniciativa per enganxar-se a un estil de vida saludable i actiu. I si ho combinéssim amb explicar de forma didàctica perquè ens va bé per a la salut i ho completéssim amb pautes nutricionals, seria un èxit assegurat.
“Des dels mitjans de comunicació i sobretot les xarxes socials es tendeix a fer difusió de l’esport només per un tema estètic i aquest no ha de ser el missatge”
En quin moment es crea el projecte Run4you?
El projecte va sorgir fa 12 anys. Jo entrenava a les dones que volien córrer la Cursa de la Dona de Barcelona. En aquell moment jo ja portava un grupet petit de 5-8 nois/noies que entrenaven amb mi a través d’una botiga d’esports. Però vaig veure la necessitat de crear un espai on poguessin entrenar només dones. Fa 12 anys a Barcelona hi havia 2-3 clubs de running fora del que seria un entrenament amb un club d’atletisme federat, però de dones no n’hi havia cap. Així que vaig decidir que em llançava a la piscina i que provava a veure com funcionaria un grup on hi hagués entrenaments mixtos i d’altres només per a dones. Des de llavors hem arribat fins aquí i n’estic molt satisfeta.
Explica’ns el teu nom, potser el teu lema: “Córrer per tu”… Quin era el principal objectiu que us plantejàveu?
Doncs precisament això, que si venies a entrenar ho feies per tu, no perquè t’ho hagués dit algú, per una obligació,.. sinó perquè realment et venia de gust anar a córrer amb l’ajuda d’una professional del sector. Mai he pretès entrenar a persones que tinguin com a únic objectiu la “marquitis”. El meu objectiu sempre ha sigut promoure l’esport a través del running i fent el possible perquè ells/elles també assoleixin les seves fites personals. A Run4you entrenem en grup però de forma personalitzada, tot incorporant treball complementari com pot ser la força, la tècnica de cursa, la mobilitat articular, … amb la finalitat de que puguin córrer i gaudir del running durant molts anys.
Run4you apareix sense models al voltant (a Barcelona) a l’hora de tenir grups exclusius de dones? Per què és important que siguin només per a dones?
Per crear un espai de confiança, perquè se sentissin còmodes. Si ets dona–pensa fa 12 anys–, li explicaràs a un noi que avui no vens a entrenar perquè et trobes malament per la regla o li diràs que no vens i punt? Amb mi tenien aquesta confiança i jo les podia ajudar perquè tenia els coneixements i l’experiència per dir-los-hi, doncs això no és normal, o això si que passa, etc. Avui en dia ha canviat una mica aquesta perspectiva, però segueixo tenint un grup que és al 90% de dones i d’altres que són completament mixtos.
Deixa’m que et posi un exemple: quan es va crear Run4you, a la Cursa de Bombers del 2010 van arribar a meta aproximadament 3600 dones (el 10k amb més participació de dones a Catalunya) i a la Cursa de la Dona del mateix any van participar més d’11.000.Tot i que a l’actualitat hi ha molta més participació femenina, al 2019 (pre pandèmia), 14.558 i 38.467 dones respectivament, seguim tenint un percentatge molt més elevat d’homes, cosa que no passa per exemple als EUA on hi ha pràcticament paritat en la participació d’homes i dones. Al nostre país, potser encara no s’ha trobat el model que atrau i enganxa a les dones a fer esport de forma habitual.
En què t’ha ajudat i/o t’ajuda el Coplefc Empresa?
És un servei molt interessant per poder rebre assessorament fiscal, laboral, etc. sobretot per a les petites empreses o autònoms que no tenim tants recursos i que a vegades podem anar més perduts en com expandir el teu negoci, o com comunicar millor el nostre producte. Crec que és un encert.
Creus que l’emprenedoria serà una línia professional en creixement?
Tinc els meus dubtes. Per una banda confio en l’empenta i l’esperit emprenedor de la nostra gent, però aquesta no té el suport de l’Administració. No és fàcil ser autònom al nostre país i per començar sempre has de passar per aquí, així que això pot ser un fre important.
Ras i curt:
· Acció o reflexió? Acció
· Mar o muntanya? Muntanya
· Un esport… Atletisme
· Un lloc… La Mussara
· Una data… 25 de juliol de 1992
· L’hora del dia preferida… Quan surt el sol
· Una pel·lícula… Coach Carter
· Un llibre… Primavera, Estiu, etcètera, de Marta Rojals
· Una cançó… Born to run, Bruce Springsteen
· Un menjar… Qualsevol que acabi amb una bona sobretaula
· Un lloc on viure… Nova Zelanda
· Un lloc per anar de vacances… Illa Reunión
· Què en destaques, d’una persona… La sinceritat
· Què en detestes, del caràcter d’una persona… L’egoisme
· Un somni… Córrer una marató a tots els continents