Estem a l’alçada? Esport base: optimització organitzativa i metodològica per a clubs esportius
- Autor: Jordi Coma Bau (col.12510)
- 153 pàgines
- Editorial: Círculo Rojo Editorial (autoedició)
- Data: octubre del 2024
El nostre company Jordi Coma Bau (col. 12510) sentia neguit, necessitava explicar-se, ell que és tot entusiasme (escolteu l’entrevista que li van fer a “Secció COPLEFC” a Girona FM: enllaç), i va tenir clar que havia d’escriure aquest llibre, encara que fos en autoedició. Aquesta és la gènesi d’aquestes pàgines en què intenta, o si més no en dona la seva versió, de com s’haurien d’optimitzar organitzativament i metodològicament els clubs esportius de base, tothora amb la finalitat “d’ajudar a fer un pas endavant als clubs esportius per tal de millorar la qualitat del treball que s’hi realitza”, com ell mateix defensa a les primeres pàgines del volum. Perquè d’acord amb la seva pròpia trajectòria al món de l’esport, especialment de l’handbol, admet que “tenim una responsabilitat important en el desenvolupament i formació del nen/a i no ens podem permetre fer-ho de qualsevol manera”.
Ja dins l’estructura de qualsevol club, se centra en figures que hi són claus, com l’entrenador, però també aquells que els dirigeixen esportivament parlant, de qui reclama que tinguin la formació i experiència necessàries per treballar amb qualitat, una de les obsessions de Jordi Coma, la qualitat. Per això també posa l’accent en els professionals EFE que treballen en el rendiment esportiu, perquè per això s’han format i tenen uns coneixements universitaris, i per als quals reclama salaris dignes.
“La realitat de la majoria de clubs i entitats esportives ens mostra la falta de professionalització i seriositat en el sector”
En un altre apunt inicial del llibre podem llegir: “Tenim un producte que es ven pràcticament sol (esport), però necessitem explicar-ho (què fem i com ho fem) i vendre-ho millor. Cal actuar com a experts en el desenvolupament motor, físic, tecnicotàctic, d’hàbits, etc. dels joves esportistes, amb l’objectiu que esdevinguin persones sanes amb una base motriu de qualitat per a una vida plena”.
“Considero que els nens i joves de l’edat que sigui tenen el dret de tenir entrenadors qualificats que puguin ajudar el seu desenvolupament integral”
Finalment, el mateix autor descriu clarament com ha plantejat el llibre, amb una primera dimensió sistèmica, una dimensió relacional i, finalment, una dimensió individual com a aspectes formatius en esport.
Un darrer element sobre el qual pivota el llibre: presenta uns continguts per a la reflexió i que puguin servir de consulta per a la vida diària i quotidiana dels clubs d’esport base. En resum, és un llibre que es fa subratllar, que dona moltes citacions vàlides per a l’aplicació en les feines i que sens dubte ajudarà a millorar. Una olla amb molts ingredients que permet un bon brou, si es llegeix amb cura i atenció.
“No es tracta de fer el que puguem com a entrenadors (…). Hi ha ciència al darrere que ens avala i ens ajuda (…). Hem de fer el que toca fer”
Si vols, pots traslladar la teva opinió sobre el llibre a l’autor: Jordi.coma@uvic.cat
Jordi Coma Bau (col. 12510)
Nascut a Vic (1977), és doctor en CAFiE i entrenador nacional d’handbol, ha treballat en diferents clubs en alt rendiment i en esport base. És professor de la Universitat de Vic i del Màster d’Alt Rendiment (RETAN) de la Universitat de Barcelona.
Índex:
0.Pròleg
1.Introducció
2.Visió i missió del llibre
3.Dimensió sistèmica
3.1.Club esportiu
3.2.Realitat
3.3.D’on hauríem de partir i per què?
3.4.Aspectes a tenir en compte des del club
3.5.La coherència
3.6.Proposta de diferents models/nivells de club
3.7.Què significa ser un professional de l’esport?
4.Dimensió relacional
4.1.Tothom pot ser entrenador?
4.2.Requeriments del club en relació amb els entrenadors
4.3.La família
5.Dimensió individual
5.1.Conceptes significatius
5.2.Estructura (rols i funcions)
5.3.Instrument nivell entrenadors
5.4.Què volem i com ens estucturem per aconseguir-ho?
5.5.Aspectes clau a l’hora d’entendre el creixement i desenvolupament d’un esportista
5.6.Proposta d’estructuració per fer-ho possible
5.7.Àrees d’intervenció estratègica (AIE)
5.8.Un exemple pràctic de coordinació transversal
6.Pla d’acció, Gaaaasss
6.1.Observar, analitzar, estudiar jugadors i equip de què disposem
6.2.Quines necessitats observo ens els jugadors i en l’equip?
6.3.Quin equip volem ser?
6.4.Decidir quins objectius ens plantegem, i per què?
6.5.Continguts
6.6.Planificació
7.Construcció i gestió de l’equip
7.1.Marge comú assumit per tothom (MCAT)-marge individual (MI)
7.2.Què és el marge individual (MI)?
8.Tancament
9.Bibliografia