Recomanacions per Sant Jordi 2025

L’activitat física i l’esport tenen la seva part de protagonisme en la festa de Sant Jordi i l’edició d’aquest any no n’és una excepció. Entre roses i novetats literàries de tot tipus, portem una selecció de llibres relacionats amb el món de l’esport que ens poden obrir la porta a nous horitzons i mirar-lo des de perspectives diferents. Se’n poden llegir assajos, llibres de viatges i inclús una memòria particular d’un dels millors equips de futbol de la història. La selecció inclou novetats acabades de sortir al mercat i llibres de valor que han vist la llum en l’últim quinquenni. També oferim una recopilació de llibres escrits pels col·legiats del COPLEFC, alguns dels quals han tingut recentment protagonisme al Docusport.cat.

Recomanacions esportives

  • Esport per a tothom, de Raül Romeva (Editorial Eumo). Acabat de publicar, Esport per a tothom és un tractat que defensa la necessitat d’entendre l’esport i l’activitat física com a vectors clau per construir un país més modern, més ètic, més just i més inclusiu. Raül Romeva desgrana la seva visió del paper que aquests han de tenir en una societat i com dotar-los de la força necessària per poder-se desplegar i ser accessibles per a tothom.
  • Expedició al sostre de vidre, de Marta Segarra i Araceli Duran (Editorial Rosa dels Vents). En aquest llibre, Araceli Segarra, alpinista consumada, primera dona del país que va assolir el cim de l’Everest i conferenciant, juntament amb Marta Durán, empresària, docent i viatgera, comparteixen en primera persona els reptes, els dubtes i les pors a què han d’enfrontar-se moltes dones per seguir el camí que han triat. Partint del concepte “sostre de vidre”, les limitacions invisibles que es troba el gènere femení a l’hora de progressar professionalment, Segarra i Duran parlen de situacions habituals en què s’han d’enfrontar al segle XXI i les millors eines per superar-les i poder trencar aquest límit de cristall.
  • Aitana Bonmatí. Totes unides fem força!, d’Aitana Bonmatí i Cristian Martín Vidal (Editorial Base). Aitana Bonmatí és una de les millors futbolistes de la història recent, que ha aconseguit tots els títols més destacats, tant a nivell individual com col·lectiu. Però també és una esportista amb un marcat compromís amb la igualtat i la inclusió en l’esport. En aquesta autobiografia, Bonmatí explica la seva història donant detalls del seu camí fins a l’elit i de la seva visió de l’esport i de com construir una societat més justa.
  • Nervis a la graderia d’Eva García Navarro (Amat Editorial). Les actituds reprovables de pares i mares a les graderies de competicions infantils i juvenils són una constant en les categories de l’esport base. En aquest llibre, la integradora social, coach i docent Eva García Navarro presenta diferents estratègies i recursos per tal de potenciar i millorar les capacitats socials, emocionals i comunicatives de les persones que acompanyen criatures que practiquen algun esport, ja sigui d’un nivell alt de competició o no. L’objectiu és només crear un ambient positiu tant a clubs i escoles esportives com a les llars i a les mateixes escoles de primària i secundària. 
  • África redonda: un viaje por el continente a través del deporte, de Xavier Aldekoa (Península). El periodista Xavier Aldekoa, que ha recorregut el continent africà en diverses ocasions, ens acosta a l’Àfrica a través d’un element que afirma haver-se trobat sempre que hi ha estat: una pilota. En aquest recull d’articles i reportatges, Aldekoa ens mostra una cara diferent de l’esport, de viure’l i d’experimentar-lo, ple d’històries colpidores i sorprenents, que mostren el que significa per a comunitats com les de poblats remots del Camerun o fins i tot a les comunitats de pigmeus de la selva congolesa.
  • En un momento dado. Història oral del Dream Team, d’Oriol Rodríguez (Barça Books). El 1988 Johan Cruyff aterrava a la banqueta del Barça després d’una temporada marcada pel motí de l’Hesperia. El que seguiria després seria la construcció progressiva d’un dels millors equips de la història del club i el primer de la trajectòria barcelonista, és clar, que va aconseguir una Copa d’Europa. A través dels testimonis protagonistes d’aquell moment, el periodista Oriol Rodríguez construeix una anatomia viva i acolorida del que va significar aquell equip per a tota una generació de seguidors.

Llibres de col·legiats

  • Estem a l’alçada?, de Jordi Coma Bau (Editorial Círculo Rojo). En aquest llibre, el company col·legiat i professor de la UVic Jordi Coma Bau (col. 12510) traça la seva visió sobre com s’haurien d’optimitzar organitzativament i metodològicament els clubs esportius de base per tal de fer un pas endavant i millorar la qualitat del treball que s’hi fa. Coma defensa també la responsabilitat que els clubs tenen en el desenvolupament i la formació del nen/a i se centra a analitzar figures clau, com l’entrenador o les direccions esportives que els governen, tot proporcionant receptes per millorar-ne la gestió.
  • Motricitat i cognició, d’Albert Batalla Flores i Marc Guillem Molins (Editorial Octaedro). Partint de les bases del coneixement neurocientífic, els autors d’aquesta, un dels quals col·legiat, el Dr. Albert Batalla (col. 4600), ofereixen guia pràctica de propostes d’intervenció que, a partir del treball dels continguts tradicionals de l’àrea d’Educació Física, tracten d’aconseguir un estímul de millora cognitiva. Tot i que l’enfocament del llibre és eminentment pràctic, també s’hi s’aporten coneixements bàsics i fonamentals que han de permetre als docents entendre el perquè i el com de les propostes presentades.
  • Control motor y técnica deportiva: del laboratorio a la pista, de Víctor López Ros, Martí Pons Oliver, Pere Hidalgo Santos (Documenta Universitaria). Aquest llibre recull les ponències del VII Seminari Internacional de Tàctica i Tècnica Esportiva organitzades per la Càtedra d’Esport i Educació Física – Centre d’Estudis Olímpics de la Universitat de Girona dedicades al control motor i a la tècnica esportiva. El lector, gràcies a la tasca, del company Víctor López (col. 64360) i els altres dos compiladors, hi trobarà idees i reflexions vinculades al control motor i, molt especialment, sobre les qüestions referents a l’aprenentatge i el desenvolupament de la tècnica esportiva. 

  • Vázquez Montalbán. D’Olímpia a Barcelona, de Jordi Osúa Quintana (Editorial Base). Doctor en Ciències de l’Esport i expert en el pensament de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán, Jordi Osúa se submergeix en el període de construcció de la Barcelona olímpica a través de la mirada d’aquest autor. Els escrits de Montalbán dels Jocs Olímpics celebrats a la capital catalana, que Osúa recull i reinterpreta, són una invitació a repassar la història olímpica des d’una perspectiva crítica, tot analitzant el fracàs dels seus ideals, els interessos darrere de l’esdeveniment i la transformació de la ciutat.

Visited 50 times, 1 visit(s) today

Els articles més llegits

Close