A l’escola, amb un dia per al DEFC no en tenim prou!

El DEFC es pot viure de moltes maneres, però sobretot vol ser l’espurna perquè l’Educació Física esdevingui molt més que una assignatura curricular. Des de l’Escola Marta Mata de Barberà del Vallès exposen el seu exemple per fer-ho possible.

“A l’escola amb un dia no en tenim prou”. Amb aquesta idea és com vam començar a plantejar, des del curs 2023-2024, la necessitat de donar una major rellevància a l’educació física i la psicomotricitat dins del calendari escolar. La Setmana de l’Educació Física i la Psicomotricitat, una iniciativa que ha esdevingut tot un èxit i que, sens dubte, ha arribat per quedar-se.

Una proposta amb fonaments curriculars i valors educatius

La setmana escollida no és casual, coincideix amb dues dates destacades del calendari. La setmana escollida no és casual, coincideix amb dues dates destacades del calendari. D’una banda, el Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF), i de l’altra, el Dia de l’Educació Física al Carrer (DEFC), promogut pel COPLEFC. A més, el currículum d’Educació Bàsica ens proporciona un suport clar a través de la competència específica 4 de l’Àrea d’Educació Física, que promou la valoració i utilització responsable de l’entorn com a espai de pràctica física i lleure actiu.

Així, la proposta de dedicar tota una setmana a l’activitat física no només és pedagògicament significativa, sinó també totalment justificada des del punt de vista curricular.

Una celebració compartida per tota la comunitat educativa

La Setmana de l’Educació Física i la Psicomotricitat ha implicat tot l’alumnat del centre, des d’I3 fins a 6è de primària, amb un programa ric en activitats lúdiques, esportives i culturals. L’obertura de la setmana s’inspira en els Jocs Olímpics, amb una simbòlica pujada de la bandera olímpica i actuacions diverses com el bàsquet rhythm, l’acrosport, el ball de gegants i els balls de bastons.

Durant la setmana, cada grup-classe participa en diferents activitats:

  • Sortides a espais de la ciutat (parcs i places de Barberà del Vallès) donant sentit a la pràctica física a l’aire lliure amb una jornada esportiva per als infants de la comunitat de grans (5è i 6è), orientació amb reptes per a la comunitat de mitjans (3r i 4t) i jocs tradicionals i populars per a la comunitat de petits (d’I3 a 2n).
  • Activitat de ball col·lectiu, amb l’objectiu de preparar una coreografia conjunta per la cloenda tots els grups disposen d’una franja horària per practicar i memoritzar el ball.
  • Jornada sobre rodes, l’alumnat porta bicicletes, patinets o patins per recórrer circuits al pati, combinada amb un espai dedicat als esports de raqueta.

Compromís solidari i hàbits saludables

Enguany també hem volgut donar a la setmana un caire solidari col·laborant amb el projecte Hospital Amic de l’Hospital Sant Joan de Déu. Després de posar-nos en contacte amb ells, ens van facilitar materials i productes solidaris per impulsar una recaptació de fons entre les famílies.

“L’Educació Física és transversal i també admet la solidaritat”

D’aquesta mateixa empenta solidària neix la idea de la 1a Cursa Solidària Marta Mata, prevista pels carrers de l’entorn escolar. Malauradament, la pluja ens va obligar a ajornar-la, però no pas a cancel·lar-la!

Tot i aquest entrebanc, vam poder realitzar una cloenda ben emotiva al gimnàs del centre, on tots els cursos van interpretar el ball treballat durant la setmana. Un moment compartit que, segons molts membres del claustre, va ser de “pell de gallina”. La jornada es va tancar amb un berenar saludable a base de fruita, tot reforçant d’aquesta manera el vincle entre activitat física i alimentació equilibrada.

Educació transversal, Inclusió i Avaluació

La setmana no es queda en activitats físiques puntuals: també s’ofereixen recursos i materials didàctics per treballar la temàtica de manera transversal des de totes les tutories i especialitats. A més, es promouen les pauses actives al llarg de la jornada escolar, que fomenten hàbits saludables en el dia a dia.

Les activitats dissenyades per a tota la setmana han estat pensades amb l’objectiu que tot l’alumnat de la comunitat educativa hi pugui participar activament i desenvolupar-les amb èxit. Es promou la inclusió i s’afavoreix la participació activa mitjançant l’ús de recursos facilitadors, com ara anticipacions visuals, pictogrames, suports estructurats i estratègies de comunicació alternativa. Aquest enfocament garanteix que cada infant, amb independència de les seves capacitats, pugui gaudir d’experiències significatives i enriquidores dins i fora de l’escola.

“La Setmana de l’Educació Física a l’Escola Marta Mata ha arribat per quedar-s’hi!”

La setmana posterior es van dur a terme avaluacions per part de l’alumnat i del claustre mitjançant formularis, i el veredicte va ser unànime:

“La Setmana de l’Educació Física a l’escola Marta Mata ha arribat per quedar-se!”

Agraïments

Des d’aquí vull agrair l’esforç i la implicació de tot el claustre, sense el qual aquesta setmana no hauria estat possible. També agraïm la resposta entusiasta de l’alumnat i la confiança de les famílies.

Educar en moviment és educar en valors, salut i comunitat. I nosaltres, a l’Escola Marta Mata, hi creiem fermament.

Eric Nadal Aguado (col·legiat 53333) és llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i diplomat en Magisteri en Educació Física. Mestre funcionari del Departament d’Educació i membre del grup d’estudi IDP-ICE UB sobre Educació Física i Inclusió, comparteix contingut a Instagram al compte @educaciofisicaprimaria.

Visited 52 times, 48 visit(s) today

Els articles més llegits

Close