I Congrés Internacional de Tecnologia Aplicada a l’Esport al TecnoCampus

En aquest article, la professora i investigadora del Departament de Salut TecnoCampus Alba Pardo Fernández (col. 52359), resumeix el primer Congrés Internacional de Tecnologia Aplicada a l’Esport, que va tenir lloc al TecnoCampus Mataró els dies 13 i 14 de juny. L’esdeveniment va aplegar investigadors i professionals del sector per examinar de quina manera la tecnologia pot millorar el rendiment esportiu.

El TecnoCampus de Mataró va esdevenir, els dies 13 i 14 de juny de 2025, l’epicentre de la innovació esportiva amb la celebració del primer Congrés Internacional de Tecnologia Aplicada a l’Esport. Amb més de 200 assistents i una desena de ponents de prestigi internacional, el congrés va aplegar professionals, investigadors, empreses i estudiants amb un objectiu comú: explorar com la tecnologia pot millorar l’entrenament, la recuperació i el rendiment esportiu.

Aquest esdeveniment pioner ha destacat per la qualitat del seu programa, amb la participació de professionals i investigadors de prestigi internacional com Iñigo Mujika, assessor del Centre d’Alt Rendiment del Japó i professor a la Universitat del País Basc; Julio Tous, preparador físic del primer equip del FC Barcelona i vinculat a diversos grups de recerca; Carlos Ramírez, científic esportiu en cap de la selecció escocesa de rugbi i investigador a la Leeds Beckett University; Gerard Moras, professor catedràtic de rendiment esportiu a l’INEFC-Universitat de Barcelona; Azahara Fort, professora a Blanquerna-Universitat Ramon Llull i coordinadora de l’àrea de salut i rendiment de l’equip de bàsquet Siglo XXI; Gerard Carmona, professor al TecnoCampus-Universitat Pompeu Fabra i responsable de l’àrea de rendiment del FC Barcelona Innovation Hub durant el període 2018-2020; Bruno Fernández-Valdés, professor al TecnoCampus-Universitat Pompeu Fabra i investigador en biomecànica i anàlisi del moviment; Rafael Sabido, professor a la Universitat Miguel Hernández d’Elx i expert en variabilitat del moviment, i Julio Ceniza Villacastín, especialista en termografia infraroja aplicada (vegeu ponents i tallers).

Les ponències realitzades durant el congrés han posat de manifest el gran potencial de la tecnologia com a eina transformadora en el món de l’esport. A través d’enfocaments diversos però complementaris, les i els experts han abordat temàtiques clau que marcaran el futur del rendiment esportiu, tant a nivell professional com en l’àmbit formatiu i amateur.

Un dels eixos centrals del Congrés ha estat la integració efectiva entre ciència i pràctica, tot destacant la necessitat d’apropar la recerca científica al dia a dia dels professionals de l’entrenament i dels esportistes. Experiències com la d’Iñigo Mujika, amb la seva visió sobre la periodització i la recuperació en alt rendiment, o la de Carlos Ramírez, amb l’aplicació de l’anàlisi de dades en el rugbi d’elit, exemplifiquen com la ciència pot millorar la presa de decisions en entorns competitius.

També s’ha posat el focus en el perfil dels professionals del futur, que hauran de combinar coneixement tècnic i domini tecnològic, sempre des d’una mirada crítica i funcional. Figures com Julio Tous, del FC Barcelona, han subratllat el paper complementari de la tecnologia en la preparació física, tot destacant que aquesta només és útil si està ben contextualitzada i s’aplica amb criteri. Per això, es reivindica un perfil professional que integri formació científica, capacitat analítica i competències digitals.

Un altre aspecte destacat ha estat la personalització de l’entrenament a partir del creixent volum de dades generades pels esportistes. Diverses ponències han remarcat com l’ús massiu de dades (big data) permeten monitorar la càrrega, prevenir lesions i, sobretot, adaptar el treball a les necessitats individuals, sovint molt diferents de les mitjanes. Es tracta d’un camp amb un gran potencial, però que també planteja reptes metodològics.

Finalment, el Congrés ha evidenciat que l’esport és avui un veritable ecosistema d’innovació, on conflueixen disciplines com l’enginyeria, la medicina, la biotecnologia, la informàtica o la psicologia. Aquesta transversalitat, reflectida tant en les ponències com en els tallers, representa una gran oportunitat per fomentar la col·laboració entre grups de recerca, empreses i institucions esportives.

A banda de les ponències, els participants han pogut gaudir de tallers pràctics centrats en l’ús de tecnologies emergents i productes tecnològics aplicats a contextos professionals. Els tallers realitzats van ser altament interactius i van permetre la pràctica directa amb els dispositius i eines per part dels assistents.

El Dr. Carlos Balsalobre Fernández, creador de My Jump Lab, va presentar la seva aplicació mòbil innovadora i científicament validada per avaluar, amb eines de baix cost, el rendiment en diverses proves com salts, canvis de direcció o exercicis de força. Els participants van utilitzar l’app per obtenir mesuraments en temps real i van analitzar la seva aplicació directa en sessions d’entrenament.

Un dels tallers va estar dedicat a la termografia infraroja amb ThermoHuman, una eina amb una gran aplicació en la prevenció de factors de risc de lesions i en el monitoratge de l’estat de l’esportista mitjançant la generació de mapes de calor corporals. Els participants van aprendre a interpretar aquestes imatges per identificar zones de sobrecàrrega i asimetria abans que es manifestin en forma de lesió, o per valorar els desequilibris generats arran d’una lesió prèvia.

Els participants van poder gaudir de tallers pràctics centrats en l’ús de tecnologies emergents i productes tecnològics aplicats a contextos professionals

També es va dur a terme una sessió on es va presentar el sistema Chronojump‑ BoscoSystem a partir de diversos casos d’ús. Es tracta d’una solució que combina hardware i software per mesurar el rendiment esportiu, la recuperació, els processos de readaptació, entre altres aspectes, mitjançant múltiples tests. Aquesta eina permet obtenir dades precises i fiables que donen suport tant a la recerca com a la pràctica professional.

Finalment, el Dr. Iyán Iván Baragaño va conduir una sessió dedicada als models predictius i a la intel·ligència artificial generativa en l’anàlisi de dades esportives. S’hi va explorar l’aplicació d’eines automatitzades per analitzar dades reals i es va reflexionar sobre el potencial d’aquestes tecnologies per a la presa de decisions en programes d’entrenament.

A nivell científic, es van presentar 27 treballs provinents de grups de recerca d’arreu d’Espanya. Deu d’aquests es van exposar en format de ponència oral i disset com a pòster científic, en unes sessions que van tenir molt bona acollida dels assistents. Aquestes aportacions han posat el focus en àmbits com el monitoratge de la càrrega d’entrenament o l’ús de sensors intel·ligents, tot consolidant el Congrés com un espai per compartir coneixement científic i aplicat. Consulta tots els treballs presentats.

El Congrés també va ser un punt de trobada per a empreses del sector, amb una zona d’expositors dinàmica i espais de networking on les empreses patrocinadores i col·laboradores van poder mostrar solucions tecnològiques capdavanteres i establir sinergies amb els assistents. El COPLEFC va ser patrocinador destacat d’aquest congrés, juntament amb Byomedic System, NSCA, Kinvent, Onalabs i Vald, entre d’altres.

El congrés també va ser un punt de trobada per a empreses del sector, amb una zona d’expositors dinàmica i espais de networking

Aquesta primera edició del congrés ha enfortit la connexió entre recerca científica i aplicació pràctica promovent l’aprenentatge i potenciant la transferència tecnològica cap a l’àmbit esportiu. L’activitat va suposar una oportunitat de desenvolupament professional per als participants i va despertar un gran interès entre els assistents, tot posant de manifest la necessitat de consolidar espais d’intercanvi de coneixement i col·laboració entre recerca, empreses, professionals i entitats esportives.

Impulsada pel Dr. Lluís Albesa, coordinador del Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport del TecnoCampus, i liderada pel professor i investigador Dr. Víctor Illera amb el suport de l’equip docent del grau, aquesta iniciativa posiciona TecnoCampus com a referent en la divulgació de coneixement en tecnologia esportiva. Tot plegat fa possible que ja se’n prevegin futures edicions amb caràcter biennal, amb l’objectiu d’ampliar l’impacte i la participació internacional del Congrés.

Més informació: https://congreso-tecnologia-deporte.tecnocampus.cat

La Dra. Alba Pardo Fernández (col. 523659) va ser membre del comitè organitzador i del comitè científic del Congrés. És professora i investigadora del Departament de Salut TecnoCampus i professora del màster oficial en Entrenament Personal i Readaptació Esportiva de TecnoCampus-Universitat Pompeu Fabra.

Visited 14 times, 14 visit(s) today

Els articles més llegits

Close