Aquest article forma part d’INEFC Aula, una col·laboració entre l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya i el diari Mundo Deportivo que recull articles escrits per professors i professores del centre sobre diverses temàtiques relacionades amb l’esport i l’activitat física. El COPLEFC ha rebut el vistiplau per fer-ne difusió a través Docusport.cat, en què publicarem articles signat per col·legiats. Amb aquesta iniciativa el col·lectiu col·legial i els lectors en general, tindran accés a temes propis de recerca o bé aspectes vinculats a l’ampli món de l’activitat física i de l’esport.
Aquest primer article és d’Albert Mallol Soler (col.12586), actualment professor de l’INEFC Pirineus.
Fundat en 1985 com a part de l’Institut Municipal d’Investigacions Mèdiques (avui, Hospital de la Mar Research Institute), en el marc de la precandidatura de Barcelona per als Jocs Olímpics de 1992, el Laboratori Antidopatge de Catalunya compta amb el suport del Consell Català de l’Esport (a través del Departament d’Esports de la Generalitat de Catalunya) i és un dels 30 únics centres acreditats per l’Agència Mundial Antidopatge (AMA-WADA), la qual cosa el situa com un dels referents en la lluita mundial contra el dopatge en l’esport.
Després de quatre dècades d’exercici, el Laboratori ha acumulat una àmplia experiència en els principals esdeveniments esportius internacionals, com els Jocs Olímpics i Paralímpics (per exemple, els de Barcelona 92), els Jocs Mediterranis i els Panamericans, entre moltes altres competicions importants a nivell mundial. La clau per a ser un centre de referència és, segons l’AMA-WADA, l’ús de tecnologies avançades per a la detecció de substàncies prohibides, la independència operacional i la certificació ISO17025 en tots els seus procediments analítics. A més, ha d’analitzar almenys 3000 mostres a l’any i presentar els resultats en un termini màxim de 20 dies.
“El Laboratori ha acumulat una àmplia experiència en els principals esdeveniments esportius internacionals, com els Jocs Olímpics i Paralímpics”
La seva labor transcendeix les nostres fronteres, ja que processa mostres de més de 50 països i el seu prestigi li permet captar contractes internacionals per la seva reputació, rapidesa i capacitat de recerca. Els membres del Laboratori, format per una trentena de professionals, han publicat més de 300 articles científics i han estat reconeguts amb premis internacionals com el Manfred Donike Award, en 2003 i 2004. Aquesta excel·lent capacitat investigadora, referendada per la seva participació unes 30 tesis doctorals d’universitats catalanes, resulta essencial per a mantenir l’acreditació de l’AMA-WADA, li ha permès també formar part dels seus comitès clau, i la seva directora, la Dra. Ventura Alemany, és una figura destacada en la matèria.

Més enllà del seu vessant investigador, aquesta entitat assessora i ‘entrena’ altres centres perquè consolidin l’acreditació que atorga l’AMA-WADA, amb l’objectiu que els centres als quals aconsella compleixin les directrius de funcionament de WADA, segons la Norma ISO17025. Remarcables també són les sinergies que presenta el Laboratori Antidopatge de Catalunya amb diferents universitats catalanes i basques, en participar activament en diferents programes de grau, màsters i altres titulacions que ofereixen els diferents centres en les seves facultats.
“El Laboratori afronta reptes importants, ja que el seu espai actual, de 550 metres quadrats, resulta insuficient per al creixent volum de mostres que gestiona”
A més, es tracta d’un dels 16 centres en el món aprovats com a Unitat de Gestió del Passaport Biològic de l’Atleta (APMU), un sistema que permet un seguiment exhaustiu dels esportistes al llarg del temps per a identificar possibles irregularitats en els seus perfils biològics. Amb un pressupost anual de 2 milions d’euros, el Laboratori se sosté principalment gràcies a les activitats d’anàlisi (70%), seguides pel finançament del Consell Català de l’Esport (25%) i els projectes de recerca (5%). Aquest equilibri financer és essencial per a mantenir la seva independència i operativitat.
Avui, després de 40 anys en l’avantguarda de la lluita per un esport net, el Laboratori afronta reptes importants, ja que el seu espai actual, de 550 metres quadrats, resulta insuficient per al creixent volum de mostres que gestiona, que en precisaria del doble. I és que, en els últims deu anys, el Laboratori ha triplicat les mostres analitzades. L’AMA-WADA ja ha destacat la necessitat d’una ampliació urgent, però les limitacions estructurals de l’edifici actual, situat en el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), demanen la seva reubicació per a continuar assegurant, amb el nivell d’excel·lència descrit, una competició igual en tots els nivells, per a atletes tant olímpics com paralímpics.

Albert Mallol, col.12586, és actualment professor d’INEFC Pirineus. Llicenciat en CAFE per la Universitat de Barcelona (2005) també té un Màster en Formació del Professorat de Secundària i un Màster Oficial en Formació del Professorat d’ESO, Batxillerat, Formació Professional i Ensenyaments d’idiomes (UNIR).És tècnic Superior en Snowboard (ETEVA) i té més de quinze temporades de dedicació al món de la neu. Des del 2011, exerceix de coordinador dels cursos de tècnics esportius d’ETEVA de Snowboard i grau superior d’Esports de Neu i Muntanya. Durant vuit anys ha estat seleccionador i entrenador tècnic de l’equip espanyol paralímpic dins del circuit IPC, participant als JJPP de Sochi2014 i Pyeongchang2018, com a entrenador de l’equip nacional.